Škola v Osicích získá přes léto novou střechu i učebny pro výpočetní techniku a cizí jazyky

2. duben 2018 10:20

Základní a mateřskou školu Františka Škroupa v Osicích na Královéhradecku trápí problémy s kapacitou. Vedení obce se proto rozhodlo k rozšíření budovy o střešní nástavbu. Díky tomu žáci už od podzimu získají dvě moderní učebny a pro pedagogický sbor bude jednodušší plánování rozvrhu.

Základní a mateřskou školu v Osicích navštěvuje 185 žáků prvního a druhého stupně a dalších 40 dětí v předškolním věku. Ti se do Osic sjíždějí z 15 okolních obcí.

Poskládat rozvrh na letošní školní rok bylo pro učitele složité, přiznává ředitelka školy Markéta Hrubá: „Některé třídy se musí dělit na jazyky a my nemáme prostory, kam bychom je umístili. Takže je například dáváme do učeben, kde v té době má třída tělocvic. Nemáme žádnou volnou místnost pro školní družinu. Takže obě oddělení školní družiny musí v odpoledních hodinách zůstávat v kmenových třídách."

Vedení Osic se rozhodlo vyřešit kapacitní potíže půdní vestavbou.

Děti ve škole (ilustrační foto)

Oprava školní budovy bude stát necelých 10 milionů korun a z velké části ji pokryje dotace od Ministerstva školství. Obec přidá ze svého rozpočtu zhruba 1,5 milionu.

„Celá akce řeší náš půdní prostor, který není v hezkém stavu. Takže bychom vlastně zabili dvě mouchy jednou ranou. Měli bychom přístavbu jednoho patra a novou střechu. Tím by se naše škola zase hodně zvedla," říká nezávislý starosta Osic Stanislav Bydžovský.

V půdní nástavbě vzniknou dvě moderní učebny pro cizí jazyky a výpočetní techniku. Se stavbou se má začít ještě před koncem školního roku.

„Rodiče pak budu prosit o tolerantní přístupk k této mimořádné situaci. Velkou odměnou pak bude určitě zkvalitnění výuky pro všechny naše děti," dodává ředitelka Markéta Hrubá.

Nové učebny by si žáci v Osicích mohli vyzkoušet už v polovině září.

Spustit audio

Související