Základní škole Husova v Jičíně přibývají žáci. Chce proto zvýšit počet svých učeben

1. březen 2018 09:15

Více učeben kvůli narůstajícímu počtu žáků potřebuje základní škola Husova v Jičíně. Chybí tam také prostory na odbornou výuku. Škola má projekt za téměř 18 milionů korun. Město podalo žádost o dotaci, ale stále nezná výsledek. Pokud by se peníze nepodařilo z dotačního titulu získat, město samo by se do tak rozsáhlé přestavby zatím nepustilo. 

Půdní prostory nad jídelnou se mají proměnit ve tři moderní učebny.

„Zaměřené především na výuku jazyků, čtenářské gramotnosti a současně také přírodovědná laboratoř. Vznikne zde i místnost, nebo prostor, který by měl být využíván asistentkami pedagoga," říká ředitel ŽŠ Husova v Jičíně Roman Mareš.

Podle něj přibývá žáků a je zapotřebí vybudovat nové třídy. „Máme již téměř naplněnu šestistovkovou kapacitu školy. Tak jsme museli i z řady odborných učeben udělat třídy kmenové. A odborné laboratoře, zvláště třeba i pro dělenou výuku, nám na naší škole chybí."

Tento projekt řeší také bezbariérovost. Všechny nově vzniklé učebny budou tedy bezbariérové.

„A to vybudováním úplně nového výtahu z těch suterénním prostor až pod střechu. Současně to bude řešit i současný nevyhovující výtah pro školní jídelnu," doplňuje Roman Mareš.

Děti ve škole (ilustrační foto)

Celkové náklady na půdní vestavbu se pohybují kolem 18 milionů korun. Město podalo žádost o dotaci už loni a stále čeká, jestli bude projekt úspěšný.

„Měla by to být dotace od IROPu, Integrovaného regionálního operačního programu. Ta dotace by měla pokrýt 90 procent uznatelných nákladů. Takže by dejme tomu měla být ve výši 15 milionů korun. Teď jde o to, jestli ta dotace bude přiznána. Je tam poměrně velký převis žádostí. A IROP už v podstatě před rokem tu naši žádost přijímal," říká mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Školní pomůcky (ilustrační foto)

Součástí projektu je i modernizace dvou učeben, konkrétně fyziky a chemie, které jsou podle ředitele školy už hodně zastaralé: „Jsou opotřebované a v současné době už neodpovídají požadavkům moderní výuky."

Pokud by město dotaci získalo, což bude jasné pravděpodobně v průběhu března, stavební práce by mohly začít už v létě v době prázdnin.

Spustit audio

Související