Státní podnik Lesy ČR uzavřel dvanáctimiliardový tendr na lesnické práce. Ty si rozdělilo 21 firem

17. leden 2023 07:29

Tendr na lesnické práce za 12 miliard korun uzavřel státní podnik Lesy ČR. Tendr počítá mimo jiné s obnovou 22 tisíc hektarů lesa. A například na Hradecku a Hořicku už nasmlouvané práce začaly. 

Vydáme se do lesů nedaleko Nechanic na Hradecku. Právě tam totiž začala firma, která vyhrála jednu ze zakázek miliardového tendru Lesů ČR, s těžebními a pěstebními pracemi. Jak se tamní les promění?

Čtěte také

„Tady před sebou vidíš vyznačený borový porost, budeš kácet stromy, které jsou označeny sprejem. Je to buď puntík nebo čárka,“ dává pokyny dělníkovi v jednom z lesů nedaleko Nechanic na Hradecku lesní technik Přemysl Šulc z královéhradecké společnosti Egrega.

Ta je jednou z firem, které vyhrály loňský tendr na lesnické práce Lesů ČR, v tomto případě celou lesní správu Hořice.

„Máme zde malý harvestor, kde sedí náš pracovník, operátor, který provádí probírku v mladém borovém porostu. Tohle slabé borové dřevo je určeno do papíren na vlákninu pro výrobu papíru. Máme tady dělat objemově zhruba tisíc kubíků takové těžby. Představte si, že jeden kamion odveze asi 30 až 35 kubíků dřeva, vysvětluje Přemysl Šulc.

Čtěte také

Do zakázky Lesů ČR spadají také další, zejména pěstební práce. Tendr počítá s obnovou lesa po kůrovcové kalamitě. Místní lesy by pak měly být rozmanitější.

„Vykácíme smrkový porost a na ploše obnovujeme více dřevin. Jednak máme zákonný podíl zpevňujících a melioračních dřevin, což jsou obecně listnáče a jedle. Ale sázíme větší podíl listnatých stromů, než je ten zákonný, popisuje zástupce vedoucího lesní správy Hořice Libor Hejduk.

Tendry na lesnické práce Lesy ČR vypisují takzvaným senátním systémem, kdy každý rok soutěží práce přibližně na pětině území.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související