Sníh padá a silničáři se téměř nezastaví

5. únor 2015

Silničáři v Krkonoších jsou teď neustále v terénu. Horský terén je dost náročný, proto potřebují i speciální techniku. My vás teď přesvědčíme o tom, že práce silničářů je často velmi dobrodružná a je k ní potřeba i speciální technika.

Jaroslav Palivoda pluhuje a sype silnice už 31. sezónu. Dnes vyjel se svým autem úderem 2:00 hodiny v noci. Teď je 6:00, právě se vrátil na středisko, aby doplnil posypový materiál. Naloží a vyráží znovu směr Horní Mísečky.

Horní úsek této horské komunikace je podle vedoucího dispečinku Michala Hanče náročný i pro silničáře: "Největší problém je na Horních Mísečkách na posledním kilometru, tam se to zvedá.Lidi tam jezdí bez řetězů".

"Dispečink Hrabačov. Jirko dostal jsem hlášení, že Branná je ještě pod sněhem, je to tam rozbředlý, tak jestli bys tam mohl zajet", hrabačovský dispečer Marek Vaňátko, je neustále v pohotovosti. Dostal zprávu o komplikacích a hned posílá na místo pluh a posypové auto.

Zimní údržba

Před sebou má počítač, na kterém neustále sleduje pohyb všech silničářských aut: "Tady vidím jedno vozidlo, které provádí chemickou údržbu, je tam rozbředlý sníh, takže jsem mu zavolal, a posílám ho, aby to tam projel a upravil sjízdnost vozovky".

Od večera připadlo deset až patnáct centimetrů. Silničáři toho mají nad hlavu, potvrzuje muž za volantem posypového vozu Martin Gregor: "Musí se pomaličku, je toho moc...".

Horské silnice jsou úzké, problematické jsou malé mosty a samozřejmě aktuální počasí. Nejhorší jsou teploty kolem nuly, kdy se začíná tvořit ledovka. Bez speciální techniky by silničáři na horách jen těžko fungovali.

"Neobejdeme se bez radlic a sypačů. Je tady třeba auto gredr, to je speciální mašina, kterou používáme na odstraňovaní zmrazků na Benecku a Horních Mísečkách", vysvětluje Michal Hanč a dodává, že práce teď mají víc než dost, kolikrát se ani pořádně nevyspí a už zase usedají za volant: "Ti kluci chodí do práce o půlnoci. A končí tak kolem 19 hodiny".

A zima tady na horách bude ještě dlouhá.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio