Sněhulák, který se promění v černou opičku s bílou pláštěnkou. 65. mládě guerézy ve dvorském parku

30. leden 2021 10:22

Nejdříve připomíná malého sněhuláka, později se promění v opici s tmavou srstí, bílou pláštěnkou a bílými chlupy v obličeji. Tak by se dala popsat proměna guerézy angolské od narození do dospělosti. Safari Park Dvůr Králové se teď chlubí 65. mládětem tohoto vzácného a elegantního afrického primáta. 

My se za guerézami vypravíme v doprovodu zooložky Gabriely Linhart a reportérky Dany Voňkové.

Čtěte také

V královédvorském safari parku se už narodilo 65 mláďat gueréz angolských. Na svět přicházejí s bílou srstí a od návštěvníků si proto vysloužila přezdívku "sněhuláci".

Po čase jim ale srst ztmavne a vypadají stejně jako ostatní dospělí členové tlupy. Ve volné přírodě žijí guerézy v nejvyšších patrech pralesů v Kongu nebo v horách Tanzánie.

Dospělé guerézy jsou menší než například šimpanzi, váží 6 až 11 kilogramů a patří k velmi elegantním opicím. Mají štíhlé tělo a jejich černobílé zbarvení srsti doplňuje nápadná pláštěnka bílých chlupů.

Černá opice s bílou pláštěnkou aneb mládě guerézy angolské v Safari Parku Dvůr Králové

Naštěstí pryč jsou doby, kdy byl právě kvůli nim tento druh opic loven. Dnes je ve volné přírodě ohrožuje hlavně kácení pralesů a tím ztráta jejich původního životního prostředí.

V Evropě chová guerézy pět zoologických zahrad

Čtěte také

Třídílný žaludek guerézy obsahuje mikroby rozkládající celulózu, a tak umožňuje těmto opicím získat z potravy složené převážně z listů až dvojnásobné množství živin než jiné druhy opic. Guerézy loví šimpanzi a paviáni.

Od pradávna se kůží gueréz zdobili domorodí náčelníci, vyráběli z ní pokrývky hlavy a potahovali jí štíty.

Safari Park Dvůr Králové chová guerézy angolské od roku 1988, kdy byl z Tanzánie dovezen první pár. Samice rodí po 6 měsících březosti jedno mládě.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související