Mládě guerézy angolské vypadá spíš jako malý sněhulák

Guerézy angolské s mláďaty v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Chovná skupina gueréz angolských v ZOO Dvůr Králové nad Labem se 9. února 2015 rozrostla o dalšího člena rodiny. Nové mládě se narodilo samici Vereně, je jemně osrstěné a září bílou barvou. O malou guerézu se zajímá celá rodina, hlavně jeho starší sourozenci.

Guerézy angolské chová v Evropě jen pět zoologických zahrad, a proto není snadné sestavit chovnou, co nejméně příbuznou skupinu.

V roce 2013 se o to v královédvorské ZOO pokusili a do skupiny zařadili samce Dardeje, který byl dovezen ze ZOO Bratislava. Samec začal samice hned pářit a už 12. listopadu 2013 se gurézám narodilo mládě, samička Naja.

V roce 2014 přišel na svět sameček Ken a zatím poslední mládě 9. února letošního roku. U nového přírůstku není pohlaví ještě určeno, ale předběžně to zatím vypadá na dalšího kluka.

Mláďata gueréz se rodí sněhobílá, až od čtvrtého měsíce se začínají zabarvovat do černa a vytváří se jim typická bílá pláštěnka.

Návštěvníci ZOO tak mohou vidět v Pavilonu goril, v expozici gueréz, malého čiperného chlupatého sněhuláčka a jeho dva starší, už černobílé sourozence. Ti spolu neustále dovádějí a o nové mládě se velmi zajímají.

„Novou chovnou skupinu gueréz angolských jsme sestavili v roce 2013. Máme radost, že se mezi zvířaty vytvořily správné vazby a chov se stabilizoval. O tom svědčí také již tři narozená mláďata. To poslední, únorové, je již 52. mládětem guerézy angolské narozeným v naší ZOO", sdělil zoolog Mgr. Michal Podhrazský.

Guerézy angolské patří mezi starosvětské primáty (Afrika a Asie). Jsou to elegantní, štíhlé, černobílé opice s nápadnou pláštěnkou bílých chlupů. ZOO Dvůr Králové chová guerézy angolské od roku 1988, kdy byl z Tanzánie dovezen první pár.

GUERÉZY
Jsou elegantní, krásné a velmi hlučné opičky. Je jich řada druhů, většinou obývají tropické deštné lesy a všechny jsou ohrožené. Zřejmě nejvíce gueréza červenohlavá, která je na pokraji vyhynutí a její počty se neustále snižují. Světovým svazem ochrany přírody byla zařazena na seznam pětadvaceti nejohroženějších primátů světa. Daleko známější díky zoologickým zahradám je gueréza pláštíková s dlouhou černobílou srstí.


Zvětšit mapu