Kdybyste mezi opicemi hledali největší elegány, určitě by zvítězily guerézy

9. březen 2019 09:56

V Safari Parku Dvůr Králové žijí tyto opice v poklidu v jednom pavilonu se šimpanzi. Samozřejmě v samostatných expozicích, protože ve volné přírodě jejich soužití vůbec idylicky nevypadá. Na výpravě za guerézími mláďaty to potvrdila mluvčí královédvorské zoo Andrea Jiroušová reportérce Daně Voňkové.

V královédvorském safari parku se už narodilo téměř 60 mláďat gueréz angolských. Na svět přicházejí s bílou srstí a od návštěvníků si proto vysloužila přezdívku "sněhuláci". Po čase jim ale srst ztmavne a vypadají stejně jako ostatní dospělí členové tlupy.

Mládě guerézy angolské vypadá spíš jako malý sněhulák

Guerézy angolské s mláďaty v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Chovná skupina gueréz angolských v ZOO Dvůr Králové nad Labem se 9. února 2015 rozrostla o dalšího člena rodiny. Nové mládě se narodilo samici Vereně, je jemně osrstěné a září bílou barvou. O malou guerézu se zajímá celá rodina, hlavně jeho starší sourozenci.

Ve volné přírodě žijí guerézy v nejvyšších patrech pralesů v Kongu nebo v horách Tanzánie.

Dospělé guerézy jsou menší než například šimpanzi, váží 6 až 11 kilogramů a patří k velmi elegantním opicím. Mají štíhlé tělo a jejich černobílé zbarvení srsti doplňuje nápadná pláštěnka bílých chlupů. Naštěstí pryč jsou doby, kdy byl právě kvůli nim tento druh opic loven. Dnes je víc ve volné přírodě ohrožuje kácení pralesů a tím ztráta jejich původního životního prostředí.

V Evropě chová guerézy pět zoologických zahrad

Guerézy se ve volné přírodě živí takřka výhradně listy. Proto mají složitý a velký žaludek, který dokáže rozkládat celulózu, což jim umožňuje získat až dvojnásobné množství živin. Guerézy loví šimpanzi a paviáni.

Safari Park Dvůr Králové chová guerézy angolské od roku 1988, kdy byl z Tanzánie dovezen první pár. Samice rodí po 6 měsících březosti jedno mládě.

Guerézy v Safari Parku Dvůr králové
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související