Pozorovat dovádějící zvířecí mláďata je lepší než televize nebo internet. To je opravdová zábava

21. duben 2017

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem se nám pořád krásně rozrůstá a rozmnožuje, navíc je jaro, takže skoro každý den slyšíme o nějakém novém tamním přírůstku. Tak jsme moc rádi, že k nám dnes do studia přijeli po čase hosté ze zoologické zahrady tisková mluvčí Andrea Jiroušová a zoolog Michal Podhrázský.

Vy jste chlap jak hora, oproti mně tedy, to posluchači uvidí na fotce. Ale je asi zbytečné se ptát teď na nové přírůstky u vás v zahradě, protože to je každý den, ne?
Každý den něco, navíc je jaro, takže se nám to opravdu rozrůstá. Takovým tím nejčerstvějším přírůstkem a nejzajímavějším je mládě hrabáče, které se narodilo minulý týden ve čtvrtek.

To je takové specifické, růžové miminko a vypadá trošku jako prasátko.
Trošku prasátko, trošku mravenečník a je to takové holátko hlavně.

Čtěte také

A jak se má? Má se k světu?
Má se čile k světu, saje mléko od matky, nedokrmujeme ho, ale museli jsme jej na chviličku od matky vždycky odebírat, protože maminka je z něj poněkud nervóznější. Takže se bojíme, aby ho nezadupla, tedy máme jej přes den v takovém speciálním vyhřívaném lůžku a nosíme ho k mámě vždycky na krmení. Potřebuje klid a naši péči. Zatím ho tedy návštěvníci neuvidí, ale brzy otevřeme pavilon, tak dáme vědět.

Přivezli jsme tři nové samičky šimpanzů a dvě z nich jsou v reprodukčím věku. Chtěli bychom, aby s naším samcem zplodily nějaké potomky.Michal Podhrázský, zoolog ZOO Dvůr Králové

Jaká zvířata máte, Michale, na starosti vy u vás v zahradě?
Já se starám o ptáky a o primáty. Je to takové různorodé, ale aspoň se nenudím. S opicemi je to složitější než s těmi ptáky, ale vzhledem že ten náš chovatelský kolektiv je velmi kvalitní. Poslední přírůstek, co máme na úseku primátů, tak je komba, poloopice. My jsme o ní zatím nepsali, protože kombu máme zhruba 14 dní a není ještě vidět, je ještě s rodiči v budce, ale to, co je vidět, tak je mládě guerézy angolské.

Říkáte poloopice. A jak vypadá?
Je velká zhruba nějakých 20 centimetrů a je to noční živočich. Máme ji v nokturnu, v domečku, kde vlastně mají převrácený denní rytmus. Ve dne tam simulujeme noc, aby aktivovali, a v noci se jim tam svítí, aby si mysleli, že je den. Ale zatím nám to úplně nefunguje a ty komby nám úplně nevylézají a schovávají se.

Ale gueréza, ta už se neschovává.
Gueréza se neschovává, teď aktuálně je ve skupině osmi gueréz. My jsme minulý týden poslali dospívající samičku do jiné skupiny a máme teď osm gueréz s tím posledním mládětem. Většinou to jsou různobarevné guerézy, ale část gueréz je černobílá. My máme guerézy angolské, které nemají ty pláštíky tak výrazné jako třeba gueréza pláštíková, která má dokonce ještě i ocas mnohem delší a chlupatější, ale také jsou velmi elegantní ty naše guerézy.

A co povaha? Mají se k člověku anebo ne?
Tu přítomnost vzhledem k tomu, že jsou v té skupině, kde mají nějaké vztahy mezi sebou, tak úplně přítomnost člověka nevyhledávají. Šimpanzi nebo gorily spolupracují trochu víc, než třeba tyto menší opice. Ale my se v podstatě s žádnými opicemi nemazlíme. My máme všechno bezkontaktní chov nebo chov přes bariéru. A sem tam, jak říkám, šimpanz, gorila si přijdou pro nějakou laskominku, ale ty guerézy úplně takové kontaktní nejsou.

Když už jsme u těch mláďat, tak jak se mají štěňata psa hyenového. Kolik jich vlastně bylo, šest, sedm?
Byla to dokonce sedmerčata. Mají se čím dál lépe, už jsme jim zavřeli tu jejich noru v zázemí, to znamená, že je mají návštěvníci možnost vidět každý den buď v expozici nebo ve venkovním výběhu. A je to opravdu pohled mnohem lepší než televize nebo internet, protože neustále dovádí a všechno sežerou, všechno roztrhají a neustále otravují rodiče, takže je to zábava.

A teď by mě zajímal ten váš další krásný přírůstek, který se ovšem tedy v zoologické nenaradil, ale byl přivezen.
My jsme přivezli tři nové šimpanze, tři nové samičky šimpanzů a dvě z nich jsou v reprodukce schopném věku a chtěli bychom, aby s naším samcem zplodily do budoucna nějaké potomky.

Tak musíme představit toho samce, to je Dingo. Tak to jste mu udělali asi velkou radost.
Určitě. Vemte si, že poslední roky žije jen s dvěma samicemi a teď jich má pět. Celkem máme šest šimpanzů. Nám se podařilo před 14 dny celou skupinu, obě dvě ty skupiny spojit, to spojování proběhlo výborně, takže teď mají možnost návštěvníci vidět šestičlennou skupinu u nás v zoologické zahradě.

A poradí si s tím ten samec Dingo?
My doufáme, že ano. Je to na něm. Samice přijely z Maďarska ze ZOO Veszprém. Kdybych je měl představit, tak nejstarší je Susi, prostředí je Chispi a nejmladší je M. Jmenuje se pouze velké M.

A slyší na to? Na tahleta jména, když je zavoláte?
Je pravda, že když přijely, tak s nimi přijela chovatelka z Maďarska a ta komunikace i mezi našimi chovately a maďarskou chovatelkou byla složitější. Nicméně dnes už po těch zhruba měsíci a půl, co jsou u nás, tak už zvládají některé povely a na ta jména slyší, už i zvládají českou řeč, takže už to tak jako nějak zvládají a jde to.

A co si tak s nimi povídáte, Michale?
Já si s nimi moc nepovídám. Povídají si s nimi chovatelky, nicméně oni nějakým způsobem komunikují mezi sebou. Jak jsme říkali, že ten samec dlouho žil s dvěmi samicemi, tak potom běhme připojování těch nových samic bylo vidět gesta a posunky, které oni normálně nepoužívají. Protože v té skupině už to měli zaběhlé, ale jak se setkali, tak bylo vidět nové chování, objímali se a tak jako si naznačovali kousání do rukou, což normálně nedělají. Bylo to hrozně úžasné. Nějakým způsobem si museli mezi sebou jakoby utvořit hierarchii. Tak nějak se ty maďarské samice podřídily těm našim. A k tomu všemu sloužila gesta, která používaly.

A zase mě zajímá ten vztah k člověku, co ty jejich povahy? Už jste říkal, že vlastně ten chov je bezkontaktní.
Hodně lidí si třeba myslí, že chovatelka běžně mezi ty šimpanze chodí a nějak se s nimi mazlí. To vůbec není tak, šimpanz je poměrně nebezpečné zvíře a ač oni mají dobré vztahy s těmi chovatelkami, tak když ho třeba krmí, když podáváme léky nebo něco takového, tak ona ho krmí přes mříž, podává ty léky přes nějaký otvor mříží, ale přímo mezi se nehodí. Ale je pravda, že i mezi těmi chovately a těmi opicemi jsou různé vztahy. Máme tam třeba samici Bonnie a to je takový jakoby trošku prevít. Je taková zákeřná a čeká na nějakou chvilku, kdy by tu chovatelku třeba chytla za ruku. Naopak ten samec Dingo je velmi takový srdečný, hodný, není agresivní na chovatele. Takže mají i ty povahy mezi sebou různé.

Moderátor Jakub Schmidt a Michal Podhrázský s Andreou Jiroušovou ze ZOO Dvůr Králové nad Labem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže se už určitě těšíte na první miminko.
My doufáme, že to tak dopadne. Předbíhalo tam mnoho jednání předtím a mnoho vyšetření a v podstatě rok a půl řešíme šimpanze. Je to jeden z kroků na té dlouhé cestě k tomu, abychom se toho mláděte dočkali.

Co dalšího u vás v zoologické zahradě Andreo, chystáte? Kdy vlastně zahajujete letošní sezonu? Protože ta ještě není úplně jakoby oficiálně otevřena zahájena.
Ještě není. V současné době se nacházíme v mezisezoně, ale už to všechno plánujeme a připravujeme. Už navážíme zvířata do safari, protože už příští sobotu bude spuštěna hlavní sezona a s tím právě souvisí to, že se nám konečně otevře jak africké, tak lví safari. A to pro vlastní automobily nebo i pro naše Afrika trucky a Safari busy. Takže naplno to bude až od příštího týdne.

A jak se má Jasiri? To je nosorožčí slečna, mládě.
Půlroční. My jsme ji v sobotu minulý týden slavnostně pojmenovali a dostala jméno Jasiri, což si určili soutěžící, kteří se zúčastnili ankety o její pojmenování. Jasiri je celkem příznačné jméno pro ní, protože to ve svahilštině znamená Statečná. Což ona opravdu byla, protože se narodila s velmi nízkou porodní váhou, ale všechno to zvládla a je z ní krásné, úžasné, hravé mládě.

Tak se i na ní přijeďte podívat. Přejeme vám, ať se dál krásně vaše zoologická zahrada rozmnožuje a rozšiřuje.

Zrodil se plán na záchranu severních bílých nosorožců. Narodí se také mláďata?
Ve Dvoře Králové věří, že se jim podaří rozmnožit nosorožce jižní bílé
Ve Dvoře Králové odstraňují nosorožcům rohovinu. ZOO tak chce ochránit své svěřence
Můžete se těšit na Hrabáče kapského! A taky na lví safari
Chcete strávit noc na africkém safari? Luxusní stany v "korunách stromů" vám to umožní!

autor: jak
Spustit audio