Slánku nikdy druhým nepodáváme bez pepřenky. Patří k sobě jako milenci, prozrazuje Ladislav Špaček

1. září 2024

Někdy si potřebujeme v restauraci pokrm dosolit nebo dopepřit. Slánka a pepřenka mohou být na protější straně stolu a my požádáme spolustolujícího, aby nám je podal. Podává se slánka s pepřenkou dohromady, nebo jenom to, co si vyžádáme? Jaká jsou pro to pravidla?

Musíme předeslat, že dochucovacích prostředků na stole je tím méně, čím vyšší je úroveň restaurace.

V pizzerii najdeme menážku, což je košíček, ve kterém je kečup, tabasco, různé pepře a další, protože se předpokládá, že si budeme jídlo dochucovat. V lepší restauraci, kde jídlo má svoji vybranou kvalitu, najdeme pouze sůl a pepř. A v nejlepších restauracích, například v michelinských, není na stole vůbec nic, protože kuchař ví, jak má jídlo chutnat. A jestli nám připadá nedosolené, tak bude chyba v nás a ne v michelinském kuchaři. To si musíme vyřídit sami se sebou.

Slánka a pepřenka se nesmí rozdělit

Budeme-li v restauraci, kde máme na stole sůl a pepř, tak vždycky pracujeme s obojím. Jestliže nás někdo požádá, abychom mu podali sůl, podáváme sůl i pepř. To je praktická zásada, která traduje už od starého královského britského stolování.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio