Sklizeň obilovin v kraji ovlivňuje počasí. Klasy oproti loňsku dozrávají zhruba o dva týdny později

16. srpen 2021 08:11

Na polích v Královéhradeckém kraji se už sklízí obiloviny. Letos ale dozrávají později. Hlavním důvodem je nepříznivé počasí, kvůli kterému nemohli zemědělci vyjet na pole s těžkou technikou.

Čtěte také

„Letošní sklizeň určuje vývoj počasí," říká ředitel Agrodružstva Lhota pod Libčany Pavel Veselý.

Právě kvůli chladnému jaru začala sklizeň později.
„Pršelo, takže se sklizeň neustále protahovala a musím říci, že stále protahuje. Tento týden byl pro nás konečně zázračný, protože asi tři dny po sobě nepršelo, takže všechny porosty jsou suché a mohou se sklízet."

Zemědělci totiž museli počkat než půda na poli uschne, aby na ni mohli vjet s kombajny.
„Procentuálně jsme u obilovin nebo zrnin, protože do toho počítáme i řepku, na nějakých 60 procentech sklizně. Když byl normální, teplejší rok, tak jsme touto dobou měli už i po žních."

Silo v Agrodružstvu Lhota pod Libčany .jpg

Kvalitní obilovina musí být hlavně suchá, ale měří se i další parametry, doplňuje mluvčí Agrární komory České republiky Barbora Pánková.
„Zdravý klas by měl být prost plísní nebo snětí a neměl by nést známky napadení například mšicemi. Laicky řečeno, jeho povrch by neměl být narušený. Nemusí nutně vadit, pokud nemá klasickou, svítivě žlutou nebo zlatavou barvu. Například vlivem letošního počasí je povrch klasů často zašedlý. Ale to nemusí vadit, protože každé zrno chrání zvláštní obal."

Podle Agrární komory České republiky jsou obiloviny na Královéhradecku vysety na přibližně 78 tisících hektarech půdy. To je zhruba 6 procent sklizně po celé České republice.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související