Senátorem za Jičínsko bude opět Tomáš Czernin, na Pardubicku mandát obhájila také Miluše Horská

2. říjen 2022 07:50
Volby 2022 – Hradecký kraj

Druhé kolo voleb do třetiny senátu přineslo úspěch stranám vládní koalice Spolu. Nejvíc mandátů - celkem 8 - získala ODS. Ve druhém kole uspěli všichni kandidáti KDU-ČSL, strana tak bude mít celkem 7 nových senátorů. Opoziční hnutí ANO jen tři. 

Výjimkou nebyly ani volební obvody, ve kterých rozhodovali voliči z Královéhradeckého kraje. Na Pardubicku a části Královéhradecka obhájila svůj mandát Miluše Horská z KDU-ČSL, na Jičínsku se stal staronovým senátorem Tomáš Czernin z TOP 09.

Čtěte také

Ten po svém vítězství poděkoval voličům. „Jsem rád, že voliči jsou rozumní a neskočili na to vymývání mozků, které snad nevedl ani pan Dědeček sám, ale bylo to přímo řízené panem Babišem.“

Pochvaloval si Tomáš Czernin z TOP 09, že se mu podařilo dostat k volbám ty voliče současné vládní koalice, kteří hnutí ANO u moci zkrátka nechtějí.

Jaromír Dědeček se proti takovým slovům ohradil. „Vezměme třeba jen rozdíl nákladů na kampaň. Já si myslím, že jsem měl pětkrát až šestkrát nižší náklady, dělali jsme tu kampaň ve čtyřech lidech a bez jediného billboardu. Jednoznačně to ukazuje, že se opět všichni semkli v boji proti hnutí ANO.

Čtěte také

Souboj zástupců vládnoucí koalice a hnutí ANO ve druhém kole senátních voleb tentokrát vyzněl jasně. Řečí čísel 18 ku 3 pro strany uskupení Spolu.

Jednou z porážek hnutí Andreje Babiše bylo i druhé kolo ve volebním obvodu 43 - Pardubice. Tento obvod částečně zasahuje i do Královéhradeckého kraje. A také tady kandidát hnutí ANO neuspěl. Současný primátor Pardubic Martin Charvát prohrál se stávající senátorkou Miluší Horskou z KDU-ČSL.

Zatímco poražení se smiřují s neúspěchem a začínají přemýšlet, jak uspět v dalších volbách, vítězové plánují další práci.

Čtěte také

„Budeme zasahovat do pěstounské péče, bude se určitě zvedat téma domácího sexualizovaného násilí, jistě se bude řešit manželství pro všechny. Já se na to moc těším, říká Miluše Horská.

A Tomáš Czernin chce dál pokračovat v senátním výboru pro zahraniční obranu a bezpečnost. Jednou z jeho priorit je i práce pro krajany žijící v zahraničí. „Máme přibližně 800 tisíc našich občanů, kteří žijí v cizině a dělají úžasnou službu pro Českou republiku, šíří naše dobré jméno.

„Takže bych jim rád pomáhal. Oni vlastně nechtějí nic jiného, než mít možnost volit. To znamená korespondenční volba pro české občany pobývající v zahraničí je velice důležitá," popisuje staronový senátor za Jičínsko Tomáš Czernin z TOP 09.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související