Šéfkuchař „v nouzovém režimu“ vaří doma s dětmi. Oblíbený velikonoční recept Radka Pálky
Hodně z nás v současné době využívá služeb firem, které rozvážejí hotová jídla. Jak bychom měli s dovezeným jídlem zacházet? A v jakém stavu by nám mělo být doručeno? Jaká by měla například být jeho teplota a po jak dlouhé době by se mělo dostat z kuchyně ke spotřebiteli?
Na co dát pozor při konzumaci rozvážených jídel? Měl by být pokrm v zataveném obalu? Na to a spoustu dalšího jsme se zeptali šéfkuchaře Radka Pálky.
Myslíte si, že mohou vařit děti? Ano mohou. Přesvědčte se sami! Šéfkuchař Radek Pálka teď tráví doma spoustu času s rodinou a dětmi. A natáčí videa o vaření. To děti baví a všem krásně a smysluplně uteče čas.
Jaký je oblíbený velikonoční recept šéfkuchaře Radka Pálky bez kterého si tyto svátky neumí představit?
Tradiční velikonoční nádivka s uzeným masem
Suroviny: krkovice uzená 300 g, houska (starší) 3 ks, vejce 1 ks, hrst nasekaných kopřiv, 200 ml mléka. Podle potřeby: sůl, pepř barevný drcený, máslo, strouhanka
Postup:
1. Uzené maso vložte do hrnce s vodou tak, aby bylo potopené, a přiklopené ho vařte 1 hodinu. Vývar z masa nevylévejte.
2. Maso nakrájejte na drobné kostky. Rohlíky nakrájejte do mísy, zalijte vývarem nebo mlékem a nechte chvíli nasáknout. Propracujeme rukama.
3. Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, přelijte studenou vodou a vymačkejte z nich tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájejte nadrobno.
4. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. K rohlíkům přidejte maso, bylinku, trochu soli a pepře a spolu se žloutky promíchejte. Přidejte našlehané bílky.
5. Máslem vytřenou formu vysypejte strouhankou, náplň rozprostřete do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a nechte péct asi půl hodiny.
Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jste do pekáčku vložili.
Šéfkuchařův deník
Povídky, příběhy a historky na blogu Radka Pálky. Prostě vše ze světa kuchyně a gastronomie obecně.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.