Samička fenka, nejmenší psovité šelmy na světě, jede z východních Čech do Francie založit nový chov

28. leden 2023 08:14

Vybaví se vám, jak vypadá fenek, nejmenší psovitá šelma na světě? Podobá se lišce, má pískově zbarvenou srst, huňatý ocas a z psovitých šelem největší uši. V Safari Parku Dvůr Králové se fenci líbí hlavně dětem, což je ostatně vidět i na fotografiích Simony Jiřičkové. 

Čtěte také

O samičku, která má založit ve Francii nový chovný pár, pečuje zooložka Gabriela Linhart. A právě za ní se s mikrofonem vypravila redaktorka Dana Voňková.

Fenek, je malá pouštní šelma, která má vzhledem k velikosti těla největší uši ze všech psovitých šelem. Je menší než kočka domácí, samice váží průměrně 0,8 kg, lišáci jsou o něco větší.

Nápadné ušní boltce o délce až 15 cm umožňují velmi jemný sluch a fenka také ochlazují. Tlapky před rozpáleným pískem chrání hustá srst. Fenek je aktivní převážně v noci, přes den se schovává před pouštním žárem v hlubokých norách.

Fenci žijí v rodinných skupinách složených z jednoho nebo několika dospělých párů a jejich potomků. Jsou to velmi společenská zvířata. Na lov se vydávají v noci a přesto, že žijí ve skupinách, potravu si loví sami. Výborně vidí a jejich citlivý sluch jim umožňuje slyšet kořist z velké dálky.

Jejich kořistí se stávají ještěři, ptáci, jejich vejce a mláďata, pavouci a jiní bezobratlí. Pojídají kořínky, hlízy a cibule rostlin, melouny a také datle. Potřebu vody kryjí pojídáním rostlin a ulovených živočichů.

Čtěte také

Páří se v lednu nebo únoru, o mláďata se matka první dva týdny nepřetržitě stará, zatímco samec rodině přináší potravu. Při obraně mláďat jsou fenkové velmi agresivní. V přírodě žijí kolem 10 let, v zajetí se mohou dožít až 14 let.

Fenek je považován za jediný druh lišky, který se dá chovat jako domácí zvíře. V zemích na západ od nás se občas chová jako exotický mazlíček. Fenek je zařazen v CITES, tedy v Úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, která byla sjednána v roce 1973 ve Washingtonu.

V Safari Parku Dvůr Králové jsou teď fenci k vidění, takže vám nic nebrání v tom, abyste se na ně zajeli podívat. Najdete je blízko vstupu do zoo a také v pavilonu šelem.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související