S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Vaříme na hradě Svojanov
Každou prázdninovou sobotu putujeme s naším mikrofonem i vařečkou po východních Čechách a nahlížíme pod pokličky šéfkuchařům, kteří se s námi dělí o své rady a recepty. A kam vyjíždíme? Postupně navštěvujeme královská věnná města.
Města si nejprve projdeme, dozvíme se, jak tu žili naši předkové, jak vznikl název města a proč je právě toto město věnné. Navíc vám poradíme kam jít, která místa navštívit a také, kde si můžete pochutnat.
Kam jsme vás zavedli 22. července? Navštívili jsme další z devíti věnných měst, v jehož jedné polovině znaku je stříbrný dvouocasý lev se zlatou zbrojí a korunou a v druhé je černá orlice s červenou zbrojí a zlatou korunou.
Podívali jsme se do Poličky, do města, které je jedním z devíti věnných měst u nás. Kdo a komu ho věnoval? To nám řekl historik David Junek, který přidal i pár tipů a doporučil nám, co bychom rozhodně neměli vynechat, pokud se do Poličky vydáme.

A jedním z jeho tipů byl i hrad Svojanov, kde je i hradní restaurace. Tam na nás čekala kuchařka Emílie Pařízková.
Nabídla nám lehký letní salát, zelnou polévku, játra s bramboráčky, panenku se slaninou a fazolovými lusky a nakonec jsme ochutnali její vyhlášený štrůdl.
Na výlet i ke stolu vás zve Zdena Kabourková.

Svatojánská játra s bramboráčky
Suroviny:
15 dkg odblaněných vepřových jater
2 lžíce oleje nebo sádla
2 cibule
1 stroužek česneku
1 lžičku červené lahůdkové papriky
špetku hrubě mletého černého pepře
nebo chilli papričky
půl deci červeného suchého vína
sůl podle chuti

Předem připravte přílohu malé bramboráčky. Čtyři středně velké oloupané syrové brambory nahrubo nastrouhejte, přidejte lžíci horkého mléka, hrstku hladké mouky, sůl, majoránku, lžíci sádla nebo rozpečené slaninky, vejce, špetku majoránky a dva prolisované stroužky česneku. Dobře promíchejte a na lívanečníku opékejte na rozpáleném sádle nebo oleji malé bramboráčky. Uchovejte je v teple a připravujte játra.
Očištěná, omytá a osušená vepřová játra nakrájejte na plátky asi na prst silné. Rozpalte olej a opékejte krátce po obou stranách. Přidejte na tenké kroužky pokrájenou cibuli a drobně nasekaný česnek a ještě chvilku restujte. Pak podlijte červeným vínem a krátce poduste. Játra by měla uprostřed zůstat růžová. Nakonec plátky posypte paprikou a pepřem a těsně před podáváním osolte.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.