Rekonstrukce náměstí Míru ve Vrchlabí vrcholí. Mírné zpoždění způsobil archeologický výzkum

26. červenec 2018 10:21

Dělníci finišují s opravou náměstí Míru ve Vrchlabí. To už je směrem od centra na Strážné průjezdné. V následujících dnech otevřou i nové opravené silnice. Rekonstrukce měla být hotova koncem srpna, ale kvůli archeologickému výzkumu bude podle radních zhruba 14denní zpoždění. Navíc kvůli současnému tropickému počasí se musí čekat s výsadbou květin a keřů. 

Dělníci dokončují plochu před kostelem a v následujících dnech ji začnou dláždit a připravovat chodník. Další chodník směrem do zámecké ulice je už téměř hotový.

Vzácné zbytky starého kostela a kosterní pozůstatky objevili nečekaně archeologové ve Vrchlabí

Okolí kostela svatého Vavřince ve Vrchlabí obsadili archeologové

Okolí kostela svatého Vavřince ve Vrchlabí obsadili archeologové. Dělníci při rekonstrukci náměstí Míru odhalili zbytky starého zdiva, kosterní pozůstatky a zbytky keramiky z přelomu 13. a 14.století. Na místo dorazili archeologé a věc zkoumají. Pro stavebníky to bude znamenat určité komplikace, protože je potřeba některé objevy vyjmout a jiné zachovat. Celkovou opravu náměstí by to ale podle města ohrozit nemělo. 

„Teď bude 29. a 30. července doasfaltován průjezd do Zámecké ulice a bude zaasfaltovaná ulice 5. května," popisuje aktuální stavební dění místostarosta Alfréd Plašil z Volby pro město.

Zámecká bude následně zprovozněna jako Husova, ale ulice 5. května zůstane ještě uzavřená. Dělníci tam musí ještě vytvořit parkovací zálivy pro auta a dokončit povrch silnice.

Dělníci finišují s opravou náměstí Míru ve Vrchlabí

Práce na odvodnění kostela mají 14denní zpoždění a to kvůli archeologickému průzkumu. „Archeologické práce by měly být do konce příštího týdne dokončeny. To znamená, že bychom následně mohli začít pokládat potrubí a řešit odvodnění kostela," vysvětluje Alfréd Plašil.

Nejnáročnější je nyní budování vodního prvku, kterým bude protékat voda přímo z Labe.

„Probíhá protahování přírodní hadice a trubky, která bude napájet vodní prvek," doplňuje Alfréd Plašil.

Dělníci finišují s opravou náměstí Míru ve Vrchlabí

Ten měl své místo na náměstí už v dávné historii, potvrzuje vrchlabský starosta Jan Sobotka z hnutí starostové a nezávislí: „Tam byl otevřený náhon, který měl důvod jak požární, tak to byl také náhon na velký mlýn a další strojní zařízení ve městě. Takže tam chceme udělat takovou připomínku toho otevřeného náhonu."

Současní teplé a suché počasí podle radních neumožňuje výstavbu květin a keřů, s tou budou muset zahradníci počkat až přijdou lepší klimatické podmínky.

Spustit audio

Související