Raw Vánoce. Jak si připravit zdravou slavnostní tabuli a skvělý raw bramborový salát?
Když se řekne syrová strava, mnoho lidí si představí pouze či převážně studené a neupravené jídlo, například kus mrkve, papriky, okurky či petržele na talíři, možná ovoce a tím to končí.
Pojmy jako syrová strava, živá strava, přirozená strava, raw food, raw foodism, vitariánství či rawtariánství ale znamenají stravu nebo způsob stravování, kdy se všechny potraviny, ať už je to ovoce, zelenina, bylinky, jedlé houby, semínka, ořechy nebo obilí, konzumují v co nejpůvodnější podobě, tedy tak, jak je připravila moudrá matka Příroda.
Školu živé stravy, vitariánství neboli raw food představuje host Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové Anna Hýžová.
Jak takové raw Vánoce vypadají? Jak si připravit zdravou slavnostní tabuli? Místo kapra obalené podkovy z avokáda, skvělý raw bramborový salát, nepečený štrůdl a vánoční cukroví!
Recepty na živou vánoční stravu od Anny Hyžové:
Vanilkové RAW rohlíčky
Suroviny: 1 hrnek vlašských ořechů - umeleme. 1/2 hrnku mouky z naklíčené pohanky, 2 lžíce kokosového oleje, agáve sirupu dle chuti, 2 lžičky vanilky
Postup: Uhněteme těsto, vyválíme váleček, nakrájíme jej na kousky a z nich tvoříme rohlíčky. Uchováváme je v lednici.
Šalvějové sušenky
Suroviny: 100 g pohanky, 350 g lískových oříšků, 80 g bílého máku, 1 lžíce psylia, cca 15 lístků čerstvé šalvěje (nebo 2 lžíce sušené, 1 lžička skořice, 150 g bio fíků
Postup: Rozmixujeme pohanku a psylium. Rozmixujeme mák. Rozmixujeme ořechy a rozmixujeme šalvěj. Každé zvlášť.
Rozmixujeme fíky na hrubo, aby zůstaly větší kousky.
Vše dáme do mísy, přidáme skořici, dle potřeby vodu (cca 100 ml) a rukou vytvoříme těsto.
Vytváříme koláčky, které sušíme v sušičce do 40 stupňů Ceslia.
RAWffaello kokosky
Suroviny: 1 hrnek strouhaného kokosu, vyloupané mandle, 2-3 lžíce agávového sirupu, 1/3 hrnku panenského kokosového oleje, špetka Himalájské soli, 1/4 hrnku kešu ořechů předem namočených cca 2 hodiny (je možné vynechat, ale pokud je kokos sušší, tak se hmota díky kešu lépe spojí)
Postup: Rozpustíme kokosvý olej a vmícháme do něj agávový sirup. Přidáme kokos (s kešu) a řádně vše promixujeme v robotu.
Poté lžičkou nabereme hmotu a rukama tvoříme kuličky. Do každé kuličky vložíme vyloupanou mandli. Dáme vychladit na chvíli do ledničky a podáváme.
Tip: Hmotu můžete dát do plastových formiček na led, nechat zamrazit a máte další variantu mlsání!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.