Raw Vánoce. Jak si připravit zdravou slavnostní tabuli a skvělý raw bramborový salát?

20. duben 2017

Když se řekne syrová strava, mnoho lidí si představí pouze či převážně studené a neupravené jídlo, například kus mrkve, papriky, okurky či petržele na talíři, možná ovoce a tím to končí.

Pojmy jako syrová strava, živá strava, přirozená strava, raw food, raw foodism, vitariánství či rawtariánství ale znamenají stravu nebo způsob stravování, kdy se všechny potraviny, ať už je to ovoce, zelenina, bylinky, jedlé houby, semínka, ořechy nebo obilí, konzumují v co nejpůvodnější podobě, tedy tak, jak je připravila moudrá matka Příroda.

Živá strava - Anna Hýžová

Školu živé stravy, vitariánství neboli raw food představuje host Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové Anna Hýžová.

Jak takové raw Vánoce vypadají? Jak si připravit zdravou slavnostní tabuli? Místo kapra obalené podkovy z avokáda, skvělý raw bramborový salát, nepečený štrůdl a vánoční cukroví!

Recepty na živou vánoční stravu od Anny Hyžové:

Vanilkové RAW rohlíčky
Suroviny: 1 hrnek vlašských ořechů - umeleme. 1/2 hrnku mouky z naklíčené pohanky, 2 lžíce kokosového oleje, agáve sirupu dle chuti, 2 lžičky vanilky
Postup: Uhněteme těsto, vyválíme váleček, nakrájíme jej na kousky a z nich tvoříme rohlíčky. Uchováváme je v lednici.

Šalvějové sušenky
Suroviny: 100 g pohanky, 350 g lískových oříšků, 80 g bílého máku, 1 lžíce psylia, cca 15 lístků čerstvé šalvěje (nebo 2 lžíce sušené, 1 lžička skořice, 150 g bio fíků
Postup: Rozmixujeme pohanku a psylium. Rozmixujeme mák. Rozmixujeme ořechy a rozmixujeme šalvěj. Každé zvlášť.
Rozmixujeme fíky na hrubo, aby zůstaly větší kousky.
Vše dáme do mísy, přidáme skořici, dle potřeby vodu (cca 100 ml) a rukou vytvoříme těsto.
Vytváříme koláčky, které sušíme v sušičce do 40 stupňů Ceslia.

RAW - škola živé stravy

RAWffaello kokosky
Suroviny: 1 hrnek strouhaného kokosu, vyloupané mandle, 2-3 lžíce agávového sirupu, 1/3 hrnku panenského kokosového oleje, špetka Himalájské soli, 1/4 hrnku kešu ořechů předem namočených cca 2 hodiny (je možné vynechat, ale pokud je kokos sušší, tak se hmota díky kešu lépe spojí)
Postup: Rozpustíme kokosvý olej a vmícháme do něj agávový sirup. Přidáme kokos (s kešu) a řádně vše promixujeme v robotu.
Poté lžičkou nabereme hmotu a rukama tvoříme kuličky. Do každé kuličky vložíme vyloupanou mandli. Dáme vychladit na chvíli do ledničky a podáváme.
Tip: Hmotu můžete dát do plastových formiček na led, nechat zamrazit a máte další variantu mlsání!

RAW - škola živé stravy - vánoční cukroví

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.