Rakytník obsahuje desetkrát víc vitamínu C než pomeranče
Radí vám nutriční poradkyně Jaroslava Pavlíčková z Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Rakytník
Je to plodina, která je velice vhodná pro používání. Obsahuje vitamín C, i v produktech je uchován. Obsahuje dokonce desetkrát více vitamínu C než pomeranče.
Obsahuje antioxidanty, jako vitamín E, kyselinu listovou, která je velmi důležitá k vývoji plodu.
Těhotné ženy by měly rakytník používat, protože působí na srážlivost krve, obsahuje vitamíny skupiny B, které jsou velmi důležité pro centrální nervovou soustavu.
Rakytník má v sobě opravdu tolik vitamínů, že je vhodné, když si jej pořídit
Rakytník můžeme využít také v kuchyni: různé džemy, sirupy, můžeme ho vařit jako čaj.
Můžeme z něho připravit i likér, který má ale dlouhou dobu, než jej můžeme ochutnat. To znamená., že bobule naskládáme do čistého alkoholu a rok je necháme louhovat, ale přislazujeme.
Likér má tmavě hnědou barvu a příjemnou medovou chuť.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.