První květnový týden se Hradec Králové proměnil na hlavní město skautů. Koná se tu národní jamboree

4. květen 2023 07:29

Do Hradce Králové přijíždějí účastníci Národního skautského jamboree. Vlaky, autobusy i automobily je přivážejí z celé České republiky. Do Parku 360 na hradeckém letišti by jich mělo dorazit na 6 tisíc. Půjde o největší akci této organizace zaposledních 90 let. Na podrobnosti jsme se zeptali tiskové mluvčí Junáka Barbory Trojak.

V úvodu zaznělo, že se jedná o největší akci Junáka za posledních 90 let. Šest tisíc účastníků není málo. Navíc jsou mezi nimi i desetiletí, jedenáctiletí. Je to běžné?
Není. Pro tuto výchovnou věkovou kategorii skautů a skautek míváme velká celostátní kola závodů, kde jsou stovky účastníků. Ale takto, kdy jich budou opravdu tisíce, to je velmi výjimečné. A uvidíme, jestli se nám tím podaří zahájit nějakou novou tradici. Že bychom se třeba takto potkávali pravidelně.

Čím vším si organizace Junáka od 30. let minulého století prošla?
Byla tam těžká, ale zároveň i radostná období. Jde přeci jen téměř o jedno století.

Čtěte také

Takže tam máme tři zákazy, jeden nacistický a dva komunistické. Nějaké nadechnutí během Pražského jara a pak zase zákaz. A po roce 1989 obnovu svobodného skautingu a velký boom, desetitisíce nových zájemců o skauting z řad dětí.

Potom zase logicky pokles, ale zhruba od roku 2006 opět stabilně rosteme. V současnosti je u nás 75 tisíc skautů a skautek a je to stále lepší a lepší. Ale už narážíme na své limity v podobě vedoucích, kluboven, zkrátka kapacitní limity. Ovšem prožíváme jednoznačně šťastné období.

Ve čtvrtek a v pátek opustí skauti areál letiště a vydají se do centra Hradce Králové. Co je ve městě čeká, co pro ně organizátoři připravili?
Ve spolupráci s integrovaným záchranným systémem jsme pro skauty připravili program, kde se setkají s prací hasičů, policistů a záchranářů. Vypadá to velice akčně, tak si myslím, že se mají kluci a holky opravdu na co těšit. Bude tam simulovaná autonehoda, hašení požáru a podobné věci.

Čtěte také

A v druhé polovině programu budou skauti poznávat město Hradec Králové. Protože by byla škoda, kdyby přijeli jen na letiště a do krásného historického centra města se nepodívali. Je tedy připravena taková hra po Hradci. Tak se Hradečákům předem omlouváme za vysokou koncentraci skautů a skautek ve městě. Snad nezpůsobí nikomu nikde žádné potíže.

Akce začíná ve středu 3. května večer a skončí v pondělí 8. května. Čím Národní skautské jumboree vyvrcholí?
Myslím si, že bude pro všechny kluky a holky obrovským zážitkem být pohromadě na jednom místě. Jistě jim program přinese spoustu nových zážitků a kamarádů. Věřím, že ten pocit bude natolik unikátní, že to bude zážitek pro mnohé na celý život.

Ale zároveň každý den bude něčím unikátní a zvláštní. Nechystáme nějaký vrchol v neděli večer, ale každý den přinese něco zajímavého a úplně nového. Buď připraven, tak zní naše heslo. I mladá generace ho jistě zná velmi dobře.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související