Skaut mne naučil týmové spolupráci a pokoře, říká starosta Rtyně v Podkrkonoší Stanislav Řezníček

30. listopad 2022

Podíváme se do Rtyně v Podkrkonoší, kde mají po komunálních volbách nového starostu. Zdeňka Špringra tam po 16 letech střídá v čele města Stanislav Řezníček, kterého vám v našem vysílání moc rádi představíme.

Můžeme zhodnotit výsledek voleb ve Rtyni? Pro vaše Sdružení nezávislých kandidátů dopadl dobře.
Určitě, 9 z 15 zastupitelů je pro nás úspěch.

Čtěte také

Čekal jste, že budete starostou?
Tušil jsem to, ale do poslední chvíle člověk nikdy neví. Je to pro mě čest, cítím velkou zodpovědnost a laťka je nasazená hodně vysoko. Věřím tomu, že za podpory ostatních zastupitelů budeme dál pokračovat v nastaveném směru a bude se nám nadále dařit dělat ve Rtyni dobré věci pro lidi a podporovat všechny místní spolky tak, aby byli všichni spokojeni. Aby se nám tam všem dobře žilo.

Pojďme vás trošičku představit. Co jste dělal před tím, než jste se stal starostou?
Jsem vystudovaný kuchař, pak jsem si rozšiřoval vzdělání až na bakaláře. Tři roky jsem působil v restauraci jako zástupce provozního a poté jsem pracoval na oddělení kvality v potravinářské firmě ve Dvoře Králové nad Labem.

Mám rád, když se věci dělají dobře a poctivě. Člověk musí omezit svoji osobní pohodu ve prospěch ostatních a být prospěšný.
Stanislav Řezníček, starosta, Rtyně v Podkrkonoší (Sdružení nezávislých kandidátů)

Takže jídlo a potraviny vás baví.
Mám rád, když se věci dělají dobře a poctivě. A dobré jídlo musí být prostě připraveno z poctivých surovin. To je myslím základ v životě.

V komunální politice jste od roku 2014?
Ano. Tenkrát mě právě oslovil pan starosta Špringr a od té doby se více zajímám o dění v našem městě. Bavilo mě to vždy, ale od roku 2014 už vnímám i velkou zodpovědnost.

Čtěte také

Jste i dlouholetým vedoucím skautů u vás ve Rtyni. Kdo vás přivedl ke skautingu?
Ke skautingu mě přivedli kamarádi v první třídě. Tenkrát se pořádala výprava na rozhlednu Žaltman a já jsem ani nevěděl, že nějaká rozhledna ve Rtyni existuje. Tak mi řekli, pojď s námi a já jsem vyrazil. Od té doby se věnuji skautingu a už jsem vychoval několik výborných vedoucích, kluků, kteří vedou další družiny. Pevně jim držím palce a podporuji je dál.

Co vás skauting naučil, pane starosto?
Skauting mne například naučil týmové spolupráci a vnímání pokory. Omezit svoji osobní pohodu ve prospěch ostatních a být prospěšný.

Ve Rtyni v Podkrkonoší, pod Jestřebími horami, máte krásnou a starou dřevěnou zvonici z roku 1544. Také skvělý amatérský dechový orchestr, Koletovu hornickou hudbu, podle které se samozřejmě jmenuje i váš známý hudební festival. Máte vztah k hudbě?
Určitě. Říká se co Čech, to muzikant. A já dodávám co Rtyňák, to muzikant.

Čtěte také

Co byste řekl o Rtyni vy, kdybyste ji měl představit někomu, kdo u vás nikdy nebyl?
Rtyně v Podkrkonoší je krásné, podhorské městečko s jedinečným výhledem na Krkonoše, na naši nejvyšší horu Sněžku a s výhledem na Rtyňsko-svatoňovickou kotlinu, která přechází nahoru do Jestřebích hor. Jedinečný pohled v celé naší republice.

Jaké jsou vaše největší plány a priority v tom nejbližším období?
Tak čtyři roky je hrozně krátká doba, ale mezi naše priority patří dodělání kanalizace, vodovodních přípojek a řádů. A do budoucna se zřejmě nevyhneme asi nějaké fotovoltaické síti nebo panelům.

To souvisí s neuvěřitelně drahou energií v poslední době. Budete muset hodně šetřit?
Šetřit se musí vždy. Můžu říct, že máme zdravý rozpočet, něco si dovolit můžeme. Ale musíme k tomu přistupovat lidsky a rozumně. Brutálně takzvaně šlapat na brzdu úplně nebudeme, ale musíme to nějakým způsobem korigovat a nastavit nějaké mantinely.

Čtěte také

Říkal jste, že byste byl rád, kdyby se ve Rtyni dobře žilo. Tak mě zajímá, jak se tam žije?
Myslím si, že se ve Rtyni žije dobře. Máme tam okolo 10 spolků, takže výběr je velký. Samozřejmě hasiči, skauti, florbal, Sokol, zahrádkáři, muzikanti, je toho hodně. Pořádáme spoustu kulturních akcí, například příští týden plánujeme pěknou mikulášskou zábavu pro děti i dospělé. Bude svařák, bude peklo i nebe.

Už jsem zmínil i vaši krásnou dřevěnou zvonici z roku 1544. To je velký unikát, ne?
Ano, to je unikát, dokonce model naší zvonice je umístěn v Technickém muzeum v Praze. Zvonice je atypická také tím, že je na kluzných čepech, takže když fouká vítr, tak se jakoby hýbe. A návštěvníky můžu také upozornit na naši krásnou stoletou lípu, která se umístila na třetím místě v republice v soutěži Strom roku. Ta je hned vedle zvonice.

Čtěte také

Co vánoční strom? Také ho máte na náměstí v adventním čase?
Máme krásný vánoční stromeček, teď jsme ho o víkendu rozsvěceli. Bylo to speciální rozsvícení i s panem ponocným, takže to byl zážitek.

A prý máte také novou knihu o městě. Napsal ji Richard Švanda, známý historik, a publikace se jmenuje Bejvávalo ve Rtyni v Podkrkonoší.
Ano, kdyby ji někdo chtěl, tak je k mání samozřejmě na městském úřadě.

Co byste na závěr popřál našim posluchačům a třeba i Rtyňským?
Rád bych popřál všem hodně štěstí, hodně zdraví a hlavně vánoční pohodu, klid a rozvahu. Aby se měli všichni dobře.

Říká nový starosta Rtyně v Podkrkonoší Stanislav Řezníček, kterému moc děkuji za návštěvu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.