Projít se ptačím hnízdem nebo tělem jelena. To v Krkonoších nabízí nová herní krajina Pecka

23. červenec 2018 11:57

Krkonoše mají nové lákadlo pro návštěvníky. Turistům se otevřela herní krajina, která se jmenuje Pecka. Je nad Velkou Úpou a má víc než deset různých stanovišť, na kterých se turisté dozví zajímavosti o přírodě Krkonoš. 

Výstavba Pecky stála 40 milionů korun a radnice Pece pod Sněžkou na ní spolupracovala i se správou Krkonošského národního parku.

Stojíme u zhruba šestimetrové dřevěné věže, na které je mimo jiné skluzavka, po které jezdí děti. Hned vedle je další objekt. Ten představuje parohy jelena, který padl do krajiny. Součástí tohoto stanoviště je velká dřevěná kostra. Vše se dá různě projít a z informačních tabulí se dozvědět zajímavosti o zvířatech, která v Krkonoších žijí.

Stezka korunami stromů v Krkonoších vás jako jediná dostanete přímo z půdy až nad stromy

Stezka korunami stromů se nachází v srdci majestátních lesů Krkonošského národního parku

Vezmeme do Krkonoš, kde je na začátku prázdnin v plném proudu letošní letní turistická sezóna. Navíc s novým turistickým magnetem a lákadlem pro návštěvníky hor. Na Stezku v korunách stromů můžete přijít celoročně, podívat se, jak pučí jarní buky, jak se potom sjednotí zeleň v létě, jak přijdou barvy na ty listnaté stromy na podzim, jak přijde námraza, nasněží v zimě, to je výborný tip na výlet pro návštěvníka prakticky několikrát za rok. Stezka je také kompletně bezbariérová. To znamená, že tam můžete i s kočárky, senioři tam mohou s vozíky.

„Vybrali jsme si některé ty zvířecí druhy i po konzultaci s Krkonošským národním parkem. Jednotlivé body, jednotlivá zvířata, vše je zpracováno do podoby objektů, soch a takových instalací," vysvětluje sochař a architekt Matěj Hájek, který je pod Peckou podepsaný.

Jelena najdete jen pár metrů od horské chaty Portášky a je asi největší dominantou herní krajiny.

Nová herní krajina Pecka v Krkonoších

O kousek dál se zase můžete podívat do velkého dřevěného ptačího hnízda. To popisuje spoluautorka projektu Tereza Kučerová: „Všechna ta hnízda jsou věnována čápu černému. V každém hnízdě je veliký červený čapí zoban. A některými se dá i pohybovat. Dostanou se sem i lidé s kočárky. Celá atrakce není klasické lanové centrum, kde potřebujete nějaké úvazy a jištění."

Pecka bude po celé léto otevřena zdarma

Jak nejlépe se k ní dostat popisuje Petr Hynek ze Skiresortu Černá Hora - Pec, který herní krajinu provozuje: „Je možnost jít i pěšky. Záleží na tom, jak se kdo cítí. Těch možností je vícero. Ale primárně je to sedačková lanovka na Portášovy Boudy."

Pecka vznikla díky přeshraniční česko - polské spolupráci. A už příští rok by se měla na Karpaczi otevřít polská část projektu.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související