Projeví se letní vedra na cenách ryb a hlavně kaprů?

2. listopad 2015

Rybáři nejen na chlumecku, ale v celé republice v těchto dnech zjišťují, jaký vliv mělo horké a suché léto na ryby v rybnících. Blíží se totiž Vánoce, a to je pro rybáře hlavní část roku. Zajeli jsme se tedy do Chlumce podívat, abychom zjistili, jak letos s kapry vypadá.

Stojíme na hrázi rybníku Proudnice. Letošní léto bylo hodně horné. Projevilo se to nějak na chovu ryb?

"Projevilo se to. Přírůstky jsou výrazně menší. O takových 15 až 20 procent. Ale je to různé. Z tohoto rybníka, který je poměrně hluboký a odolává výkyvům teplot, tak tady se to vedro téměř neprojevilo, říká Ladislav Vacek.

Tady se chovají tržní ryby, největší zastoupení má kapr. Ale jinak je tu lín, štika, amur a tolstolobik. Ladislav Vacek, ředitel Chlumeckého rybářství

A připojuje, že se to projeví i na ceně ryb: "Od nás, na ceně farmářské vůči obchodním systémům a stánkařům. Jak oni to promítnou do konečných cen pro spotřebitele, to buhužel nevím a ani to nemohu nijak ovlivnit."

Výlov rybníka

Kapr tvoří velkou většinu celkového výlovku. Přes 90 procent

Bylo nutné díky letním vedrům některé výlovy rybníků úplně zrušit?

Výlov rybníka

"Ano, máme dva poměrně velké rybníky, Komárovský - ten má 54 hektarů a Starochlumecký, který má asi 25 hektarů, kde je tržní ryba připravená na letošní rok. Protože tam ale není téměř žádný přítok, tak bychom nebyli schopni ty rybníky napustit a je to problém i pro příští roky", doplňuje Ladislav Vacek.

Přímo na hrázi prodává ryby Mário Lenčeš. Kolik takový letošní kapr průměrně váží: "Je to letos lepší než předchozí roky. Kapři jsou větší, váží od 3,5 až tak do pěti kil. Je to víc než většina roků co je tu prodáváme."

Kvůli stávajícímu suchu také rybáři posouvají termíny výlovů. Někdy je to i o měsíc.

autor: zen
Spustit audio