Příklady lidí a organizací, které na situaci kolem koronaviru nechtějí vydělávat, ale naopak pomáhat

12. březen 2020 09:39

Opatření proti šíření koronaviru komplikuje život řadě lidí. Například rodičům, kteří se nemohou starat o své děti v době přerušené školní docházky. Ale v Královéhradeckém kraji se chystá pomáhat čím dál víc lidí. Vznikají nové dočasné dětské skupiny a ty stávající hledají cesty, jak zajistit péči o víc dětí. Mezi organizacemi, které se rozhodly pomáhat, je třeba rodinné centrum Žirafa v Hradci Králové.

Čtěte také

Koordinátorka centra Kateřina Horáková začala okamžitě zjišťovat například podmínky hygieniků a hlavně shánět personál. Především dobrovolníky.

„Vypadá to, že bychom mohli něco málo nabídnout, ale mohla by to být tak stokoruna na hodinu. Tedy jde spíš o to, dělat to z dobré vůle a z radosti, pro dobrý pocit. Než pro peníze," popisuje Kateřina Horáková podmínky, které rozhodně žádného zlatokopa k práci s dětmi nepřivedou.

První dobrovolnice se už přihlásila

Studentka hradecké pedagogické fakulty Alena Matějovská plánovala studijní pobyt v Německu a v pondělí se dozvěděla, že se cesta kvůli preventivním opatřením ruší. Na výzvu Žirafy narazila víceméně náhodou, ale neváhala.
„Tohle mi přijde super zkušenost, jak se něčemu novému naučit. Poznat nové děti a hlavně mít dobrý pocit, že bych mohla někomu pomoci."

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Skupinu pro patnáct dětí se chystá otevřít třeba i tenisový oddíl ve Dvoře Králové nad Labem.

Čtěte také

S myšlenkou přišel sportovní nadšenec, trenér a trojnásobný táta Roman Nápravník. Když se objevila informace o zavřených školách, představil si, co může děti čekat.
„Při představě, že budou 14 dní ležet doma a nebudou mít žádný plán a program, tak mne rychle napadla myšlenka vytvořit jim v našem sportovním areálu možnost nějakého vyžití. Umožníme jim tři až čtyři hodiny denně sportovat v naší nafukovací nebo pevné hale. Chceme s nimi dělat fotbal, florbal, když bude hezky chci jít s dětmi běhat. udělat třeba na pár hodin výlet za město."

Do toho všeho se vrhne ve svém volnu, další pracovní povinnosti si bude podle svých slov plnit odpoledne a večer. Pořadatelé budou od rodičů vybírat 300 korun denně, což podle předsedy klubu Michala Vágnera pokryje náklady na halu, energie a obědy.

Čtěte také

O tom, že to ve Dvoře Králové nedělají kvůli zisku svědčí i to, že skupinu otevřou, i kdyby měla být třeba jen pro dvě děti. Přesto se na sociálních sítích objevily také negativní komentáře.

„V první chvíli jsem byl docela v šoku. Přemýšlel jsem na tím dlouho i večer a uvažovali jsme nad tím, jestli nám to stojí za to. Ale potom jsme se dohodli, že jde opravdu o dobou myšlenku a že za tím není nic špatného. Reakce některých lidí nás mrzí, ale nedá se nic dělat," říká Michal Vágner.

Podobných skupin bude v nejbližších dnech nejspíš přibývat, jen ve Dvoře Králové nad Labem se podle jeho slov chystají nejméně další dvě.

Informace pro cestovatele

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související