Před rokem se svět probudil do války. Řada lidí před agresí uprchla z Ukrajiny, i do východních Čech

24. únor 2023 14:56

Dnes je přesně rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu, během které už zemřely stovky tisíc lidí. Předzvěstí války se stal 21. únor 2022, kdy šéf Kremlu Vladimir Putin uznal samozvané separatistické republiky na východě Ukrajiny: Doněckou a Luhanskou. Od začátku války opustily Ukrajinu miliony lidí, skoro 500 tisíc z nich zamířilo do Česka. 

Jak si dnešní smutné výročí připomenou ukrajinští uprchlíci v Hradci Králové a jak se jim v Česku žije? Na to jsme se zeptali předsedkyně Regionálního ukrajinského spolku ve východních Čechách Natalie Dotsenko.

Na dnešní podvečer chystáte v Hradci Králové happening či setkání, jakou bude mít podobu?
Bude to takové pietní shromáždění nebo setkání občanů. Půjde o tichý protest proti válce. Nebo spíše bych řekla, bude to setkání za mír. Chceme mír na Ukrajině i na celém světě. Ve 21. století by se prostě takové věci neměly dít.

Kdo na podvečerním setkání vystoupí?

Čtěte také

Akci pořádá společně s Diecézní katolickou charitou náš Regionální ukrajinský spolek ve východních Čechách. Bude přítomna paní ředitelka diecézní charity Aneta Maclová, pozvali jsme také hradeckou paní primátorku Pavlínu Springerovou. Chceme tam připomenou několik příběhů našich uprchlíků.

Alena Spodarenko poví svůj příběh, jak utíkali z Černigova, téměř celý měsíc museli být schováni v úkrytu. A jakou dobrodružnou cestu potom absolvovali k nám na východ Čech. Máme také příběh ženy z Chersonu. A připojí se také ukrajinští studenti Univerzity Hradec Králové. Zveme všechny na Masarykovo náměstí v Hradci Králové v 17:00 hodin.

Vy působíte také v integračním centru Diecézní charity Hradec Králové. Kolik lidí z Ukrajiny za ten rok u vás vyhledalo pomoc? A s čím vším se na vás obraceli?
Přesnou statistiku nevím, ale paní Maclová na tom dnešním setkání bude o tom podrobněji mluvit. Jen vím, že těch lidí bylo skutečně hodně. Myslím si, že v Královéhradeckém kraji se usadilo zhruba 21 tisíc ukrajinských uprchlíků. To bylo v létě. Takže v tuto chvíli jich možná bude ještě víc.

Čtěte také

A s čím se na nás obrací? Je to různé. Naše integrační centrum, ve kterém působím už desátý rok, poskytuje poradenské služby, kurzy češtiny. Pro Ukrajince jsme otevřeli až 70 kurzů zdarma a zájem je o ně obrovský. Kurzy stále běží, nabízí je také knihovny i některé soukromé jazykové agentury.

Pomáháme také asistencí, tlumočením, pomáháme hledat lékaře, školy nebo školky pro děti. Poskytujeme i humanitární pomoc, když se lidé ocitnou v nouzi. Někteří lidé přijeli doslova bez ničeho. A samozřejmě nejvíce pomáháme při hledání zaměstnání. Naučit se jazyk a sehnat si práci. To lidé potřebují nejvíc.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související