Prasátko pro štěstí s rouškou, Lužany a Lužany bez covidu a návrat stáda jelenů. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Ve Dvoře Králové nad Labem se společnosti zabývají výrobou tradičních vánočních ozdob a právě v této době každoročně jejich prodejem vydělávají peníze na provoz v následujícím roce.

Koronavirová doba poznamenala nějakým způsobem i design vánočních ozdob? „Celkově zatím příliš ne, ale vyvzorovali jsme jedno prasátko v roušce. Byl to takový spontánní nápad jednoho z našich zaměstnanců. Napřed to bylo myšleno tak, že budeme prasátko dávat k zakázkám z e-shopu jako dárek. Ale zákazníci si je velmi oblíbili, takže jsme prasátko pro štěstí v roušce zařadili i do volného prodeje," říká Romana Juklová, obchodní ředitelka firmy vyrábějící vánoční ozdoby.

Čtěte také

Různých statistik, čísel a ukazatelů je tolik, že se v tom už někteří začínají ztrácet. Co je ale jasné a zřetelné, to je nula v kolonce aktuálních případů nákazy. A taková místa opravdu existují, a to i v našem kraji. Při pohledu do statistik se zdá, že pokud se chcete vyhnout koronaviru, tak se musíte přestěhovat do Lužan. Obě obce tohoto jména v královéhradeckém kraji nemá žádný případ.

„Jsme takový zelený ostrůvek v červeném moři. Ovšem co platí dnes, nemusí platit zítra," říká Martin Mitlöhner, starosta Lužan na Jičísnku s tím, že je důležité umět žít a užívat si to pozitivní, co život přináší. A pozitivní výsledky testů tím rozhodně na mysli neměl.

Čtěte také

Klopotovské údolí u Nového Města nad Metují na Náchodsku má zpět své stádo jelenů. Do údolí se vrátilo téměř po půl roce. V době, kdy z ohrady uteklo, čítalo čtyři kusy, zpět jich ale přišlo víc. Na výlet do volné přírody je věrně doprovázela také kamerunská koza, která s nimi trvale žije od svého narození.

„Určitě tu nezůstanou všichni. To nejde, to by se sem za chvilku nevešli. A samozřejmě i to prostředí tím trpí. Nebylo by to zelené, všechno sešlapané. A další věc je riziko nákazy, vzájemného křížení mezi sebou a tak dále," dodává David Rek, správce Klopotovského údolí.

autor: baj
Spustit audio

Související