Do Klopotovského údolí v Novém Městě nad Metují se po téměř půl roce vrátilo stádo jelenů

12. listopad 2020 10:50

Klopotovské údolí u Nového Města nad Metují na Náchodsku má zpět své stádo jelenů. Do údolí se vrátilo téměř po půl roce. V době, kdy z ohrady uteklo, čítalo čtyři kusy, zpět jich ale přišlo víc. Na výlet do volné přírody je věrně doprovázela také kamerunská koza, která s nimi trvale žije od svého narození. 

Čtěte také

„Ještě koukneme, jestli je tady vůbec máme. Koukám, že nám tady trošku rozházeli ohrádky kolem stromů," říká David Rek, správce Klopotovského údolí.

Přišli jsme k ohradě. A zhruba pět měsíců tu chybělo stádo jelenů, které se dostalo při poškození plotu při jarní vichřici pryč. A teď se konečně vrátili, i když správci obory v to už skoro ani nedoufali.

„Úplně jsme nedoufali, protože to bylo trošku obtížnější. Už přestávali i chodit zpátky do ohrady, kterou jsme měli trvale otevřenou, aby tam mohli chodit, jak byli zvyklí na krmení. A když nepřišli před říjí ani po ní, tak už to bylo na vážkách."

Obora v Klopotovském údolí zůstává bez stáda jelenů

Stoupáme lesem strmě do kopce podél ohrady a jdeme se povídat, jestli tu stádo jelenů opravdu je. A už je vidíme.

„Je tam jeden jelen, tři laně a dva kolouši. Naštěstí je vrátili a kompletně. Včetně kozy kamerunské, která s nimi celých těch pět měsíců trávila venku."

Čtěte také

Jeleni jsou tedy teď uvnitř ohrady Ta byla již opravena a proto se stádo nyní už nedostane ven.
„Pokud se nestane něco podobného, že by zase spadl některý ze stromů a ohradu poškodil. Ohrada je uprostřed lesa a tohle se nedá ovlivnit. Jak je vidět, tak celkově jsou tu stromy poškozené od jelení zvěře. Už je v nich hniloba, tak plánujeme razantnější zásah. Chceme poškozené stromy dát pryč, abychom co nejvíc eliminovali možnost zlomení některého ze stromů při větru."

Teď je tu tedy šest kusů jelení zvěře. Až kolouši dorostou, zůstanou tady všichni?

„Určitě tu nezůstanou všichni. To nejde, to by se sem za chvilku nevešli. A samozřejmě i to prostředí tím trpí. Nebylo by to zelené, všechno sešlapané. A další věc je riziko nákazy, vzájemného křížení mezi sebou a tak dále," dodává David Rek.

Klopotovské údolí u Nového Města nad Metují na Náchodsku je volně přístupné pro návštěvníky celoročně. Lidé tady dva kolouchy uvidí až do konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související