Požár ve skalách na Broumovsku hasilo devět jednotek českých a polských hasičů, pomohl i vrtulník

22. červenec 2022 07:21

U Božanova na Broumovsku zasahovalo u lesního požáru celé odpoledne celkem devět jednotek českých a polských hasičů. Plocha požáru sice nebyla příliš velká, odhaduje se asi na 20x30 metrů, oheň se ale šířil ve velmi prudkém stoupání mezi skalami v nepřístupném terénu. To vše v kombinaci s tropickými teplotami zásah hasičům velmi ztěžovalo. 

Velitel zásahu povolal na pomoc vrtulník Letecké služby Policie ČR s bambivakem pro letecké hašení. Zároveň museli hasiči dostat do míst zahoření mezi skály dopravní vedení.

Před 18. hodinou byl požár lokalizován. Zásah jsme ve večerních hodinách ukončili, ráno požářiště zkontrolujeme, jestli nedochází ke skrytému šíření i mezi skalními průrvami. Pravděpodobně bude událost beze škody.

Příčinou čtvrtečního lesního požáru u Božanova na Broumovsku byla zřejmě nedbalost. Hasiči v místě našli ohniště. 

U Božanova na Broumovsku zasahovalo u lesního požáru devět jednotek českých a polských hasičů, pomohl i vrtulník

Požár se nacházel v blízkosti česko-polské hranice. Plnění bambivaku zajišťovaly jednotky na české straně. Polští hasiči poskytovali součinnost jak při hasebních pracích, tak při plnění vrtulníku.

Při události zasahovali profesionální hasiči ze stanice Broumov a dobrovolní hasiči z JSDH Božanov, Broumov, Meziměstí, Teplice nad Metují, čtyři jednotky požární ochrany z Polské republiky.

autoři: Jakub Vik , baj | zdroje: HZS Královéhradeckého kraje , ČTK
Spustit audio

Související