Kvůli horku a suchu hrozí požáry. Platí to také pro volnou přírodu, v lesích je zakázáno i kouřit

20. červenec 2022 08:04

Dnes nás čeká jeden z nejteplejších dnů dosavadního průběhu léta. Teploty vystoupí až k osmatřiceti stupňům a teplo má být i v dalších dnech tohoto týdne. V lesích je navíc sucho a podle hasičů roste riziko požárů. A to třeba i v Krkonoších. Právě v lese v Krkonošském národním parku nedaleko Vrchlabí zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Je v krkonošském lese viditelně sucho?

Jsem právě v lese na kraji Krkonoš, v nižších polohách. A srovnat to, jak vypadá les nyní a obvykle, může mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Jak to tady vypadá se suchem?

Čtěte také

„Pozorujeme to již poslední roky, sucho je čím dál tím větší. A projevuje se to nejen v lesích. Ostatně stačí se jen projít po lese a slyšíte a vidíte, že vše vám pod nohama šustí, hladiny potoků jsou na poměrně nízké úrovni. Můžete se projít i po hřebenech našich nejvyšších hor a sucho je tam také patrné.“

Tedy nejen v nižších polohách, ale kdekoliv Krkonoších, je situace ne úplně příznivá?

„Už zhruba před pěti lety jsme zaregistrovali poměrně nízkou vodní bilanci v krajině. Projevuje se to tím, že například jarní tání je mnohem slabší, než bývalo v minulosti. Ostatně i zimy byly poměrně chudé na sníh v několika uplynulých letech. Až poslední sezóny to začaly trochu vyrovnávat. Přesto se ukazuje, že vody je v přírodě stále málo.

Vody je málo a návštěvníků naopak hodně

Jak by se měli turisté v přírodě chovat, aby nezpůsobili nějaký lesní požár?

Čtěte také

„Máme pravidla daná zákonem i návštěvním řádem Krkonošského národního parku. Mezi základní pravidla v tuto dobu, s ohledem na sucho, patří zákaz rozdělávání otevřených ohňů. To znamená, že prostě není možné si někde udělat táborák a opéci si buřty.

„A musím zdůraznit, že Lesní zákon zakazuje i kouření na lesních pozemcích. Takže kuřáci by měli být velmi opatrní a když vstupují do lesa, tak by měli potlačit svoji vášeň a nechat ji až na takovou část svého výletu, kdy se budou pohybovat ve vesnici nebo ve městě, doplňuje Radek Drahný.

U kolika lesních požárů už letos hasiči zasahovali?

Čtěte také

Byly jich desítky. Pokud budeme brát požáry ve volné přírodě jako takové, tak podle mluvčí krajských hasičů Martiny Götzové to bylo jen od června do dnešních dnů zhruba 30 případů. A to je poměrně hodně.

Také hasiči upozorňují, že by lidé měli dbát na základní opatření, která jim velí logické myšlení. To znamená nerozdělávat ohně, chovat se zodpovědně, neodhazovat cigaretové nedopalky. Zkrátka riziko požárů v těchto dnech vnímají jak hasiči, tak každý, kdo se stará o nějaký les. Příroda je teď opravdu velmi suchá.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související