VIDEO: 10 jednotek hasičů i policejní vrtulník likvidovalo na Náchodsku rozsáhlý požár lesa

25. březen 2022 07:57

Na hašení rozsáhlého lesního požáru v katastru části Lipí na Náchodsku bylo nasazeno deset jednotek požární ochrany i vrtulník Letecké služby Policie ČR. Požár zasáhl část louky a lesa, hořelo z větší části v těžko přístupném a příkrém terénu. K rychlému rozvoji požáru přispěl vanoucí vítr.

Plocha požáru byla asi 300x500 m, vrtulník byl s bambivakem vysílán nad nejhůře dostupná místa. Plnění vaku bylo zajišťováno v místě za pomoci dobrovolných jednotek. Posádka vrtulníku provedla celkem 13 shozů. Po necelých dvou hodinách byl požár lokalizován, jednotky dále pracovaly na uhašení ohnisek a prolévání prostoru vodou.

Čtěte také

Poté, co padla tma, byl už pohyb v prudkém zalesněném terénu pro hasiče nebezpečný. Práce byly přerušeny do rána, na místě zůstala na dohled místní dobrovolná jednotka. Za světla se na místo vrátí i vyšetřovatel hasičů, který bude zjišťovat rozsah škod i možnou příčinu.

Při události zasahovali profesionální hasiči ze stanic Náchod a Jaroměř, dále se na likvidaci požáru podílely dobrovolné jednotky z Velké Jesenice, Červeného Kostelce, Nového Hrádku, Velkého Poříčí, Nového Města nad Metují, Dolné Radechové, České Skalice a Náchoda. Družstvo profesionálních hasičů z Hradce Králové přijelo držet zálohu za náchodskou stanici pro případ jiné mimořádné události.

Zvýšený počet požárů v přírodě

Od začátku března eviduje HZS Královéhradeckého kraje už více než 150 požárů, z toho asi 90 jich vzniklo právě v přírodním prostředí. Výše popisovaný požár lesa u Lipí je zatím nejrozsáhlejší požár v lesním porostu, který hasiči v Královéhradeckém kraji letos likvidovali.

Čtěte také

Vzhledem k převládajícímu suchu dobře radíme, aby se lidé nepouštěli do pálení biologického odpadu, obecně by se měli vyvarovat používání otevřeného oheň v přírodě. Suché prostředí v kombinaci s větrem zaručuje velmi rychlé šíření požáru. Dále by měli mít všichni na paměti, že plošné vypalování je zakázáno.

Pálení mohou lidé hlásit hasičům dopředu přes webovou aplikaci na stránkách HZS https://paleni.izscr.cz/

Při pálení klestí, listí a dalšího biologického odpadu nesmí být požářiště ponecháno nikdy bez dozoru, musí být ohraničené a zodpovědná osoba by měla mít vždy připravené základní hasební prostředky.

autoři: Václav Plecháček , baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související