Požár v areálu firmy Hauk v Polici nad Metují je pod kontrolou. Hasiče ale čeká ještě hodně práce

6. květen 2020 15:39

Zhruba stovce hasičů z celého Náchodska se podařilo dostat pod kontrolu požár v areálu firmy Hauk v Polici nad Metují. Oheň nikoho nezranil, poškodil ale budovy o rozloze asi pět tisíc metrů čtverečních. Firma v nich měla uskladněné náhradní díly do automobilů. Odhadovaná škoda je sto milionů korun. 

Zásah byl podle hasičů komplikovaný, protože museli využívat především výškovou techniku, říká ředitel územního odboru Náchod David Pouč.
„Nejkomplikovanější je konstrukce té střechy. Ta má takové speciální výklenky, je to kombinace plechu a skla. Podařilo se nám uchránit dvě sousedící haly. Vyšetřovatelé už na místě jsou, ale co se týká zjištění příčiny požáru, tak to bude na delší dobu.“

Zhruba stovce hasičů se požár podařilo lokalizovat před polednem, momentálně se dál nešíří. Zásah ale byl poměrně komplikovaný, hořela totiž těžko přístupná hala uprostřed několika budov a hasičům nezbývalo nic jiného, než hasit hlavně ze vzduchu.

Zrovna ohněm nejvíc napadená hala měla navíc strop plný výklenků, kombinace plechu a skla, kde se oheň šířil v meziprostoru. Před sedmou ráno z budovy stoupal jen kouř, pak se ale střecha znovu rozhořela, dokonce se ozývaly rány a hasiči se museli na chvíli stáhnout a teprve pak pokračovat v hašení.

Zhruba stovce hasičů z celého Náchodska se podařilo dostat pod kontrolu požár v areálu firmy Hauk v Polici nad Metují

Na místě byla i specializovaná chemická mobilní laboratoř.

Měření ale žádné nebezpečí ani únik nebezpečných látek do ovzduší nezjistilo. V areálu je spousta materiálu, dlouho nebylo jasné, co všechno může hořet a z amplionů městského rozhlasu se tak během dopoledne ozývala výzva, aby lidé neotevírali okna a pak možno ani nevycházeli ven. Nakonec se ale ukázalo, že oheň nezasáhl žádné plasty ani chemické látky a kouř tak byl sice nepříjemný, ale ne nebezpečný.

Požár zlikvidoval halu, ve které se měla v červenci rozjet nová výroba a také v ní uskladněné náhradní díly, konkrétně dveře osobních aut. Podle spolumajitele firmy to ale neohrozí nasmlouvané dodávky společnosti koncernu Volkswagen. Hlavní výrobní část podniku totiž požár nezasáhl.

Hasiče čeká ještě hodně práce, na místě budou nejméně do večera. Musí poškozenou konstrukci rozebrat, uhasit zbylá ložiska. Na místě už jsou od rána vyšetřovatelé, kteří zjišťují, proč začalo hořet, příčina zatím známá není.

Zhruba stovce hasičů z celého Náchodska se podařilo dostat pod kontrolu požár v areálu firmy Hauk v Polici nad Metují

V době kdy začalo hořet ale v objektu podle spolumajitele firmy nikdo nebyl, nedošlo tedy ke zranění a nikdo zatím nebyl zraněný ani zasahujících hasičů.

Spustit audio

Související