Používáte v autě bezpečnostní pásy? Za nepřipoutání hrozí pokuta až 2 000 korun

14. březen 2018 10:35

Jičínští dopravní policisté letos poprvé, a to na několika místech, kontrolovali řidiče. Zajímalo je především, jestli používají bezpečnostní pásy. Většina lidí toto pravidlo neporušuje. Nejvíc hříšníků je podle policistů ve městech, kde řidiči absolvují krátké trasy. Za nepřipoutání hrozí pokuta až 2 000 korun.

Dopravní policista Petr Lánský právě zastavuje první automobil na hlavním dopravním tahu v Milovicích.

Kontroluje veškeré potřebné doklady pro řízení auta. Také dechová zkouška je negativní. „Veškeré doklady byly předloženy. Dál jsme kontrolovali, zda byl řidič připoután, což bylo v pořádku. A v jakém stavu je vozidlo. Jestli splňuje technické podmínky pro provoz. Nebyly zjištěny žádné závady."

V řadách dopravní policie jsou i ženy

Hlídka zastavuje dalšího řidiče a už z dalekohledu vidí, že není připoután.

„Potřeboval bych od vás potvrzení od vašeho doktora, že nemusíte z nějakého zdravotního důvodu používat bezpečnostní pásy ve vozidle. Aha, zapomněl jste," policista řidiči kvůli tomu, že nebyl připoután uděluje pokutu a to ve výši 200 korun.

„Nejčastější problém, co se týče užívání bezpečnostních pásů, je většinou ve městech. Spočívá to v tom, že řidiči nejsou tak zodpovědní v tom, že přejíždějí krátké úseky a nepřipoutají se bezpečnostním pásem," říká policejní mluvčí jičínské policie Aleš Brendl.

03209716.jpeg

Budou policisté v těchto kontrolách pokračovat?

„Určitě. Na tyto kontroly se bude dál zaměřovat. A nejen co se týče bezpečnostních pásů, ale budeme se zaměřovat i na užívání alkoholu i omamných a psychotropních látek před jízdou," doplňuje Aleš Brendl.

To už ale nepůjde o preventivní kontroly, ale řidičům budou hrozit reálné pokuty.

Spustit audio

Související