Populární herci Miroslav Donutil a Jana Krausová jsou hosty pořadu Na větvi s Halinou. Zábava jistá!

1. říjen 2023

Miroslav Donutil a Jana Krausová jsou hosty pořadu Českého rozhlasu Na větvi s Halinou. Jde o záznam přenosu z Lázní Bělohrad, kde se pravidelně koná talkshow Haliny Pawlowské a jejích hostů. (repríza z roku 2019)

Jeden z nejpopulárnějších českých herců současnosti, Miroslav Donutil, pochází z Třebíče, ale vyrůstal v Brně. Oba rodiče hráli ochotnické divadlo, sám Donutil za středoškolských studií účinkoval v amatérském divadelním souboru Debakl.

Tyto první herecké zkušenosti jej přivedly na brněnskou JAMU a v roce 1973 zde dokončil studium herectví. Již v době studií spolupracoval s brněnským divadlem Husa na provázku, kam po absolutoriu nastoupil do stálého angažmá, v němž setrval do roku 1990.

Tato progresívní a dnes již legendární scéna umožnila Miroslavu Donutilovi vyzrát ve specifickou hereckou osobnost se schopností obsáhnout široký žánrový a charakterový rejstřík.

Zásadním zlomem v životě Miroslava Donutila byl rok 1990. Jako herec sice slavného, ale stále jen mimopražského a nevelkého divadla dostal nabídku, která se neodmítá, a byl angažován do Národního divadla, kde působil bezmála čtvrstoletí.

Miroslav Donutil

Divadelní herectví Miroslava Donutila reprezentuje ale především slavná Goldoniho komedie Sluha dvou pánů, kterou Národní divadlo uvádělo přes dvacet let a počet repríz překonal rekord legendární Kočičí hry s Danou Medřickou.

Miroslav Donutil jako neokoukaná tvář a herecká osobnost vstoupil po svém příchodu do Prahy ve velkém stylu i na filmové plátno. Jeho herectví v černé komedii Pasti, pasti, pastičky mu vyneslo Českého lva za mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Opětovnou nominaci na Českého lva získal také za výkon ve filmu Nuda v Brně. A zaujal také rolí faráře ve filmu Želary nominovaném na Oscara.

Nedílnou součástí tvorby Miroslava Donutila jsou jeho one man show založené na humorných vyprávěních. Právě v této sféře dosáhl největší popularity a dokázal se prosadit jako vtipný vypravěč a glosátor s ironickým nadhledem a laskavým humorem.

Kromě všech uvedených aktivit se Miroslav Donutil uplatňuje také v rozhlase a v roce 1997 získal cenu Prix Bohemia Radio na festivalu v Poděbradech. Profil jeho osobnosti doplňuje také práce pro dabing, jeho hlasem k divákům promlouvají například Kevin Costner nebo Gérard Depardieu.

Popularita Miroslava Donutila se promítla také do hlasování v divácké anketě Týtý, v níž v letech 1996 a 1997 dvakrát zvítězil jako nejoblíbenější herec. V současné době je umělcem na volné noze; z Národního divadla odešel na podzim 2013.

Výtvarnice a herečka Jana Krausová se narodila v Praze. Oba rodiče se pohybovali v hereckém prostředí. Otec byl známý loutkář a herec Josef Pehr. Podle vlastních slov ji ale v dětském věku k herecké profesi nic nelákalo, odmalička si zato ráda kreslila a přitahovalo ji výtvarnictví.

Jana Krausová

Proto zvolila studium na AVU a divadla se pro nedostatek času posléze vzdala. K filmu se dostala Jana velmi záhy a vlastně náhodou. Nechodila na konkurzy, filmaři si jí ale všimli ve škole, když hledali nové tváře pro snímek Jiřího Hanibala Malé letní blues.

Počet rolí se stále zvyšoval a v druhé polovině 80. let se nadaná mladá výtvarnice dostala do širokého povědomí díky hlavní ženské roli v Dietlově seriálu Velké sedlo.

Sama Jana Krausová si cení zejména pětidílného slovenského seriálu Život bez konca, kde hrála hlavní hrdinku - mladou dívku, která se v období mezi dvěma světovými válkami snaží žít nezávislý život.

Herecká kariéra Jany Krausové měla větší i menší přestávky, kdy se intenzivně věnovala výtvarné činnosti. Malovala a dělala keramiku, což bylo výhodné v době, kdy měla malé děti a herectví musela silně omezit.

Poté, co synové odrostli, vrátila se nejen k filmovému herectví, ale začala hrát i divadlo. Svůj zájem i nadále dělí mezi výtvarné umění a herectví. Bližší je jí sice výtvarnictví, ale současný stav, kdy je rozkročena mezi dvěma profesemi, jí vyhovuje.

Halina Pawlowská

Spisovatelka, scenáristka, publicistka, vydavatelka, moderátorka Halina Pawlowská má jedinečný dar dělat z chyb přednosti a pohotově reagovat na poptávku trhu. Své kypré půvaby a šarm umocňuje nezaměnitelným humorem a odzbrojující sebeironií, pro kterou ji ženy milují a muži obdivují.

V talkshow Na větvi s Halinou přivítá vždy Halina Pawlowská dva hosty. Součástí pořadu bude také živý hudební doprovod.

Zažijte neopakovatelnou atmosféru přímo v sále spolu s námi. Těšíme se na vás u rozhlasového přijímače nebo přímo v Lázních Bělohrad.


Zvětšit mapu

autoři: Halina Pawlowská , baj
Spustit audio

Související