Poklidné soužití sitatung, bahnivců i jednoho nově „přistěhovaného" čápa ve dvorském safari parku

24. červenec 2021 08:56

Dnes vás v Safari Parku Dvůr Králové zavedeme k výběhu sitatung a bahnivců. Tyto elegantní antilopy najdete naproti městečka Tiébelé a jak uslyšíte od chovatelky Moniky Darvašové, společnost jim dělá i jeden nově „přistěhovaný" čáp. 

Za poklidným soužitím všech se skrývá několik let trvající práce ošetřovatelů a zoologů, kterou teď můžete spolu s redaktorkou Danou Voňkovou ocenit i vy.

Čtěte také

Sitatunga západoafrická je antilopa skvěle přizpůsobená životu v bažinatém a vodním prostředí. Žije na územích střední Afriky poblíž bažin a mokřadů, ve vlhkém pralese. Samci dosahují hmotnosti 70 až 120 kg, samice 40 až 105 kg.

Samci jsou šedohnědí až čokoládově hnědí, samice a mláďata jsou světle hnědá až zrzavě zbarvená. Spirálovitě točené rohy samce jsou dlouhé 50 - 90 cm.

Mláďata i dospělci mají na zádech, na bocích a v obličeji bílé pruhy a skvrny. Pokud spatří predátora, snaží se uniknout do vody.

Poklidné soužití sitatung a bahnivců ve dvorském safari parku

Dlouhá kopýtka i paspárky jim umožňují pohyb v měkkém, bažinatém terénu, jsou i výbornými plavci. Nejsou-li rušeny, bývají aktivní po celý den.

Většinou se shlukují do skupin jedinců stejného pohlaví, často se skupinkami vodušek červených nebo abok. Do Safari Parku Dvůr Králové byly poprvé dovezeny v roce 1969 a daří se je rozmnožovat.

Čtěte také

Bahnivec horský žije v hornatých oblastech jižní Afriky nebo v krajinách se stromy a keři poblíž vodního zdroje. Živí se trávou a měkkými výhonky keřů.

Tato menší antilopa s hmotností kolem 20 až 40 kg je obtížně chovatelná v lidské péči.

Samci mají 15 až 25 cm dlouhé růžky, které využívají k soubojům o samice v období páření. Dlouhý, zespodu bílý ocas vztyčí při nebezpečí, čímž opticky varují ostatní jedince.

I když je jejich chov v lidské péči obtížný, ptotože se jedná o zvířata lekavá, může být do budoucna pro přežití tohoto druhu zásadní.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související