Piana do škol. Odstartovalo další kolo projektu, do kterého se můžou zapojit ZUŠ z celé republiky

3. duben 2024 08:32

A teď se vydáme do uměleckého prostoru na pražské Bořislavce. Nese název Artium a v následujících měsících tady můžete kromě umění obdivovat i hudbu. Nedávný koncert jazzového hudebníka a producenta Ondřeje Pivce zde totiž odstartoval další kolo projektu Piana do škol. Víc v reportáži Sabiny Vosecké. 

Čtěte také

Projekt Piana do škol vznikl v roce 2020, kdy nadace zakoupila 11 nástrojů, které královéhradecké firmě Petrof odmítl převzít čínský zákazník, kvůli cestě předsedy českého Senátu pana Vystrčila na Tchaj-wan," popisuje vznik projektu Piana do škol Luboš Veselý.

„My jsme vydali takovou výzvu a řekli jsme, my je dáme školám. Přihlaste se a my vybereme ty školy, kterým piana dáme."

Jednou z podmínek, které musí daná škola splnit k získání nového klavíru, je stáří toho stávajícího. „Když se ty školy přihlašovaly, tak se ukázalo, že to je poměrně tristní situace. Teď je vypsaná už třetí výzva, je tam k dispozici pět klavírů a dvanáct pianin," vysvětluje Luboš Veselý.

Novinkou projektu jsou také poskytnutá stipendia

Čtěte také

„Projekt Piana do škol ukázal, že v těch našich 430 základních uměleckých školách je celá řada talentovaných dětí, které jsou například ze znevýhodněných rodin, nebo je zkrátka pro tu rodinu náročné ten talent dále rozvíjet. Podpora stipendia je až do výše 50 tisíc korun ročně na jednoho studenta s tím, že se ta částka může samozřejmě posouvat podle toho, jak my budeme vyhodnocovat kvalitativní posun konkrétního studenta a jeho aktuální potřebu."

Součástí celého projektu jsou i benefiční koncerty. Jeden z nich odehrál v prostoru Artium na pražské Bořislavce hudebník Ondřej Pivec. „Je to skvělý projekt a doufám, že se v něm bude dál pokračovat. A věřím, že příjemci těchto darů, protože se jedná vlastně o finanční dar, s nimi velmi dobře naloží."

Za projektem Piana do škol stojí rodinná Nadace manželů Komárkových, která nadané žáky dlouhodobě podporuje.

autoři: Sabina Vosecká , baj
Spustit audio

Související