Petr Voldán: Zvonek a ovíječ sloupový

Jen se trochu vylepšilo počasí, oprášili cyklističtí fandové kola a zahájili nadšeně novou sezónu. Ale s ní tu jsou zase obvyklé problémy mezi nimi a chodci, především na chodnících a jiných společných komunikacích. Možná by jich mohlo být i méně, kdyby nepanoval názor, že zvonek je trapas, soudí autor pravidelné páteční glosy Petr Voldán:

Přiznám se hned na začátku, že postoj, podle kterého je zvonek na silničním nebo horském kole trapas, považuji za poněkud arogantně hloupý od vyznavačů cyklistiky. Patřím k nim sice také, ale nejsem z rodiny oněch polykačů kilometrů, pro které je kdokoli pohybující se po dvou opovrženíhodným pěšákem. Jako chodec nedokážu pochopit, proč tak jednoduchá pomůcka - navíc umožňující varovat před jedoucím cyklistou chodce, budí takové opovržení. Ubírá snad na majestátu cyklisty? Právě proto, aby lidé věděli, že za nimi jede kolo, byl zvonek dávno a dávno vymyšlen.
A co je zajímavé, asi neméně náruživí cyklisté v mnoha zemích, kteří jsou neméně sebevědomí, prachobyčejný zvonek používají i chtě nechtě. Jinak by jim hrozila pokuta jak ve všech státech s námi sousedících, tak třeba v zemích kolům zaslíbených jako je Francie nebo Itálie. Zvonek je tam povinností a basta. U nás jsme ale jinačí frajeři. Přitom kola jsou dnes mnohem modernější, než když byl zvonek na každých řidítkách i tady. Nechrastí na nich řetěz ani robustní blatníky, klíče v houpající se brašničce, takže je chodec lehce přeslechne a netuší, že se za ním řítí cyklista. O to hůř, když je to tzv. ovíječ sloupový, za kterého jsou údajně označováni machrující hazardéři, končící často na kmenech stromů nebo stožárech osvětlení. Podobně elektrokola skoro jen předou a jak známo nikdo z nás nemá oči vzadu.
Ale buďme spravedliví, na některé chodce by neplatil ani zvonec kravský, protože prostě dělají cyklistům naschvál potíže. Nebo nechtějí jiné lidi akceptovat. Ono je to ale mezi cyklisty a chodci stejné jako jinak v životě – kdo není ochoten a schopen dělat kompromisy, často naráží. Ale za ten zdánlivě trapný zvonek bych se přimlouval. Nárazů by mohlo být méně. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.