Petr Voldán: Výchova dívek - ale i kluků - v Čechách

Výchova dívek - ale i kluků - v Čechách, to je dnešní titulek i téma pravidelné pondělní glosy Petra Voldána. Vzdělávání a výchova, to není zdaleka jen o škole, která dnes vstupuje do dalšího školního roku, připomíná autor. A navíc upozorňuje, že ač to někdy tak nevnímáme, všechno souvisí se vším. Třeba vzdělávání a reklama supermarketu. Ale víc už v glose Petr Voldán:

To zase dnes uslyší školáci a studenti rad do života, to bude příkladů a vzorů, ke kterým by se měli snažit přiblížit. Až je mi jich líto. Někde možná rodiče na startu školního roku použijí i podpásové argumenty ve stylu, koukej se děvče - ale i chlapče snažit, investujeme do tebe spoustu peněz. Z dospěláckého pohledu možná pochopitelná poznámka, ke které provokují i média zdůrazňováním, kolik tisíc stojí i jen vstup prvňáčka do vzdělávacího kolotoče.

Trochu mi to ale připomíná teď tolik frekventované, možná autory oblíbené, ale pro mě hodně iritující a hloupé série typu “sedm rad jak přežít katastrofu”, “dvanáct podmínek pro báječný rozvod” nebo “pětadvacet způsobů jak rychle zbohatnout”… Přitom je spousta, přímo habaděj osvědčených, logických metod, roky vyzkoušených cest, jak školákům vytvořit hlavně dobré prostředí a atmosféru pro novou éru jejich života či pokračování v nekončícím procesu vzdělávání a výchovy.

Dávat dětem počítače do škol je snadné a fotogenické. Ale nafotit skutečné zlepšení ve škole je nesrovnatelně obtížnější a politici si toho jsou dobře vědomi. Je jim jedno, že přitom dítěti vkládají do rukou nebezpečnou hračku

Navzdory tomu, že vzdělávání dívek i chlapců v Čechách se v poslední době netěší zrovna nejchytřejší a odpovídající podpoře státu. V platech učitelů jsme na konci snad všech možných unijních i celoevropských tabulek, kdežto ve frekvenci „kolotočení“ ministrů i pravidel pro fungování škol a školství celého zase na špici.

Co ale můžeme bezprostředně ovlivnit, jsou naše osobní vklady

Nejen finanční investice, ale hlavně ta podle mne zásadní. Tou je čas. Čas, který školákům všeho věku věnují rodiče. I při uvědomění si, že i čas jsou peníze. Telefon, tablet nebo počítač jsou prý sice nejlevnější chůvou, ale - co bych k tomu dodal asi víte.

Proto jen zopakuji - všechno souvisí se vším, všechno je nějak propojeno

I to bychom měli školákům umět vysvětlit. Aby pak dovedli pracovat například i s nebezpečným nesmyslem, jako je zmizíkování křížů z řeckých historických staveb na pytlících od chipsů a dalších potravinách obchodním řetězcem v zájmu údajné korektnosti k jedné náboženské skupině. Umělá realita a nereálný svět - to je nebezpečné obecně i pro školáky - a nejen v tomto aktuálním případě. Takže dobrý start školákům i vám všem do nového týdne.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.