Petr Voldán: Vše dovoleno versus pravidla

Vše dovoleno versus pravidla - to je titulek dnešní glosy Petra Voldána. Vznikla na základě událostí posledních dnů a k titulku vlastně není co dodávat - poslechněte si glosu.

Pravidla prý moc svazují, brzdí kreativitu života. Když máme tu demokracii, je snad všem houbelec po tom, co dělám, soudí někteří. A pak je tu druhá skupina, zastávající názor, že to takto pojímat nelze. Svoboda neznamená vše dovoleno. Bez dodržování jistých pravidel vládnou zákony silnějšího, drzejšího, panuje anarchie, tedy chaos.

Řidič hledá objízdnou trasu přes mobil (ilustrační foto)

Není jednoduché se shodnout a tak pojďme ke konkrétním situacím z posledních dnů. Podle oblíbeného bonmotu, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala, hodnotí část lidí případ, kdy strojvedoucí pražského metra pustil do kabiny dvě dívky a údajně je nechal řídit soupravu plnou lidí. Vyrojily se názory - no a co, stejně to řídí automat, stalo se něco? - nestalo, tak jaký problém, proč děláte z komára velblouda a podobně. Takových reakcí naštěstí nebyla většina, ale nebylo jich až tak málo. Že platí nějaká pravidla, bezpečnostní předpisy, diskutérům nějak nevadilo. To ale nepotřebujeme piloty a s letadly s automaty na cestě z dovolené mohou přistávat výletníci. A když se nic nestane i se třemi půllitry piva se dá dojet domů...

Možná tak uvažují ti, pro něž předjíždění na plné dvojité čáře není problém, když proti nic nejede a prošlo to. Je ale takové rčení o džbánu, se kterým se chodí tak dlouho pro vodu... Tvrdí, že se opakovaná špatnost jednou i vymstí. Proč asi máme za sebou alarmující víkend s vysokým počtem usmrcených na silnicích a příčinou nehod je takřka pokaždé nedodržení pravidel? Kolik lidí stále riskuje na přejezdech, když svítí červená, ale vlak ještě nejede?

Řidič za volantem

Nadáváme - právem - na politiky, že nedodržují pravidla. Opisují diplomky, jsou za pochybnými obchody, o pravidlech slušného chování nemluvě. Ale oni jsou produktem společnosti, která nějak moc často tvrdí okřídlené “pravidla jsou od toho, aby se porušovala”. Přimlouvám se za to, abychom toto pravidlo nechali například umělcům nebo výzkumníkům. Pokud jejich pokusy nevyhodí do vzduchu celou firmu.

Protože svobodomyslné “vše dovoleno” by nemělo znamenat ignoraci všech pravidel. A teď už klidné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio