Petr Voldán: Uzená kampaň

Uzená kampaň - to je titulek dnešní pravidelné glosy Petra Voldána, kterou reaguje na diskuse jestli jíst nebo nejíst uzeniny a uzené maso:

Kampaně mají sílu lavin. A tak svět diskutuje o uzeném a klobásách. Pobýval jsem pracovně v Asii a byl proto odkázán na americké a britské globální televizní stanice. Ty doslova zaplavily vysílání uzeným. Odhadly, že je to téma lidem blízké a když se spojí s péčí o zdraví, je sledovanost zaručena. A z obrazovek skoro voněly tuny uzeného, kouřilo se z grilů, houpaly se klobásy, kapal tuk a diskutovalo se. Vášnivě a dlouze - na jedné straně varovně - ale když se vzpamatovali producenti masa, také proti rozpoutávání jednostranných vášní.
A o tom to vlastně je. Po návratu domů mi bylo jasné, že v globálním světě uzenému problému neuteču. Přes hranice přeskočil rychle. A zatímco u nás stále doutná, svět už má jiné kauzy, protože o ty tu hlavně jde. Ale k tomu uzenému - že je škodlivé, když si ho budete dávat k snídani, obědu a taky k večeři obden, to se ví dlouhá léta. Divné ale podle mého je, že i s ohledem na to zařadí Světová zdravotnická organizace nejen uzené, ale vlastně i tzv. červené maso na pranýř hned vedle kouření a azbestu. Při vědomí, že kuřák - nikoli ten sváteční - si zapálí cigaretu mnohokrát denně a v azbestu se bydlí nebo úřaduje i kus života, pak je to myslím k frekvenci pojídání klobás a uzeného výrazný nepoměr.
Mimochodem, lidstvo maso a hlavně ryby připravuje a především uchovává i uzením už od pravěku a uzenkám holdovali i staří Římané. Takže je to opět jen o tom, zvolit zlatou střední cestu a od všeho trochu. Tak jako zabíjí hektolitry vína, zničí člověka i kila šunky nebo uzeného. A propos, co chudák náš národ zmasírovaný reklamou tak, že kdo nemá gril, jako by nebyl a v létě nedělá nic jiného, co ten na to? Ale už jsem zvědav, jaká po té uzené, zase vyplave na světlo kampaň. Klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.