Petr Voldán: Trochu silné pivo

Jestli jste si o víkendu zpříjemnili výlet i posezením v restauraci nebo někteří jen tak zaskočili do hospůdky tzv."na jedno", mohlo se vám stát, že jste narazili na některý z kuriozních názvů těchto provozoven. Mohlo to ale dopadnout i tak, že byste se při pohledu na vývěsní štít nestačili divit nebo se začali rovnou červenat. Téma dnešní glosy Petra Voldána:

Uznávám, že natrefit takřka v každém městě na restauraci Na Růžku nebo "U Slunce" a podobně není právě důkaz vynalézavosti majitelů. Uniformita je v tomto směru přetrvávající. Na druhou stranu je někdy těžké měnit zaběhané a zděděné místní tradice. Ani snaha o světovosti typu Tropicano, Quanto nebo Nevada v malebných místech naší kotliny s pár tisíci obyvateli není kdoví co. Jsou ale borci, jejichž myšlenkový rozmach doslova udivuje. Bohužel ve špatném smyslu slova.
To když vás - tak jako mě - udeří do očí tabule nad provozovnou s nápisem "Prasečinky" skoro v centru Liberce. Ale podobné, z mého pohledu rozhodně, šoky můžeme zažívat i jinde. A některé názvy vám nejen teď po ránu ani nemohu přiblížit. Museli bychom to vypípat. Dokonce snad v několika městech, včetně třeba Havlíčkova Brodu, je podnik s vývěsní cedulí velice hrubě pojmenovávající pozadí. To už je příliš silné pivo. Proti tomu jsou další výtvory nad vchody restaurací a hospůdek skoro odvar. Nicméně například U Chcípáka bych taky chuť na takového králíka na smetaně asi nedostal. A do hospůdky U Špinavé vesty je asi dobré vyrazit raději v montérkách. Jsou ale místa, kde už soudnost zvítězila nad pseudooriginalitou a tak v seznamu občerstvoven chybí kupříkladu podnik "U Černý plíce".
Pokud snad někdo teď máte pocit, že tu po ránu už poněkud přeháním, mně se to nezdá. Myslím si, že nemusíme mít horší kůži a chodit s klapkami na očích. Extrémy totiž většinou nejsou tou pravou cestou. Nápadům se pochopitelně meze nekladou, tedy pokud nejde o vyslovené úlety, jako výše zmíněné. A tak u podniku Delirium nebo U drsnejch alespoň víte, jak můžete dopadnout. Nebo co by vám mohlo chybět, jak upozorňuje už nápis nad vchodem do restaurace U Slabé vůle. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden...

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.