Petr Voldán: Svátek knihomolů

Skoro každý den je nějaký svátek či mezinárodní den čehosi. A zrovna dnes jsme vstoupili do týdne, který má svoje zvláštní označení. Pokud nevíte a marně pátráte v paměti, co vám v záplavě informací uniklo, napoví vám pravidelná pondělní glosa Petra Voldána a hned budete "v obraze":

Spousta z vás asi nemá vůbec tušení, že jsme se zrovna dnes probudili do týdne, zasvěceného - knihovnám. Což jsou takové zvláštní instituce. Řada lidí si bez nich život neumí představit, pro některé je to místo, kde nikdy nebyli a asi ani nebudou. Jsou lidé, kteří jim předpovídají zánik na úkor rozvoje nových technologií, kdežto jiní jim fandí a pomáhají jejich adaptaci pro moderní dobu. Ať tak či jinak, knihovny tu jsou a velice sympaticky se hlásí zrovna tento týden o pozornost.
Tak třeba budeme svědky nejedné burzy knih. V další knihovně mají na programu vyrábět s dětmi záložky do knížek. Mimochodem, bez knížek by umřela i záložka, drobnost nejen praktická, ale výtvarně zajímavá a pro někoho i sběratelsky přitažlivá. Jenže takovou záložku nevsunete do elektronické čtečky a na displeji počítače si taky musíte přivolat její elektronickou virtuální sestřičku.
Ale zpátky ještě k těm akcím týdne knihoven, bude se určitě hlavně hodně číst. A to na maratónech čtení, speciálních rodinných listováních knihou, zachytil jsem také propagaci s názvem Velké říjnové společné čtení. Knihovny bez čtenářů, to je nesmysl, takže snaha přilákat další zájemce o knihovny je pochopitelná. Pokud jde o ono spojení s dobou, nejsou už zvláštností ani elektronické knihovny časopisů, které kamenné chrámy knih provozují a pro fajnšmekry mají leckde v knihovně i kavárnu.
Ale abychom se nepletli, popularita knihoven u nás je - říkám naštěstí - veliká. Představte si, že prý si ročně půjčí knihu víc než 50 milionů lidí. Pochopitelně za někoho to v počtu výpůjček dohánějí jiní, ale jsme prostě světoví. A neodpustím si ještě pár zajímavých "hlášek" - kdo nečte dětem, ničí jim život - kdo nečte, špatně mluví - nakonec jednu, která se mi moc líbí a taky hodí - do knihovny prý chodí jen samí hodní lidé. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden...

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.