Petr Voldán: Souboje o chudáka

Už jsme si skoro zvykli, že v souvislosti se zdravotnictvím se většinou mluví hlavně o penězích. Jestli je jich dost nebo málo a jestli se má do systému přidat nebo prostředky stačí a jen je potřeba s nimi nějak lépe hospodařit. Autorovi pravidelné pondělní glosy to ale nějak "nehraje". A tak se dnes Petr Voldán snaží hledat odpověď na otázku, proč se vedou tak ostré boje o vlastnictví zdravotnických zařízení nebo zakázky pro zdravotnictví, když se tedy asi zájemci perou o chudáka:

Krize, blízký kolaps, nedostatek sester, odchody lékařů do zahraničí, nízké platy, moc přesčasů, ale i leckde stesky pacientů na poměry ve zdravotnických zařízeních - zastaralé vybavení, strava. Snad nejčastější otázky, které řeší politici, média a proto i veřejnost, když přijde řeč na zdravotnictví. Obor se zdá být jaksi problémovým - ostatně i politici se o něm spíš dohadují, než aby se shodli, co dál. Výsledný dojem, že se bavíme o churavém chudákovi.

Ne tak to ale asi vidí ti, kteří ve zdravotnictví už podnikají nebo o angažmá v oboru mají zájem. Ať už jako vlastníci různých zařízení - nemocnic, poliklinik, laboratoří, rehabilitačních center a podobně nebo dodavatelé. Jak jinak si vysvětlit rostoucí zájem ze strany velkých podnikatelů nebo různých investičních skupin.

operace, jizva, břicho, stehy, medicína

Z nejmajetnějších Čechů vlastní jeden asi 11 nemocnic a skoro tolik poliklinik, jiný provozuje síť lékáren, další vsadil na laboratoře, kterými doplnil svoje zdravotnické podnikatelské portfolio. A když pak policie přichází se zátahy na úředníky a pokukuje po politicích, protože je něco podezřelého kolem zakázek na rekonstrukce nemocnic nebo novou výstavbu za spoustu milionů i miliard, napadne člověka, že to zdravotnictví asi musí někomu přece jen vynášet. Jinak by o něj nebyla pranice.

Takže z toho vyplývá - protože ani zdravotní pojišťovny si nestojí špatně a zisky také počítají na stovky milionů, že kolem a přímo ve zdravotnictví se točí hodně peněz.

O chudáka, který je lidově řečeno "na hrnci", by majetné a vlivní asi nezavadili. Peníze ve zdravotnictví a kolem něj tak zřejmě jsou - jen asi ne tam, kde by prospívaly hlavně pacientům a těm, se kterými to zdravotnictví stojí a padá - tedy sestrám, lékařům, personálu léčeben pro seniory a dalším. Diskutujeme proto o chudákovi nebo ve skutečnosti o beránkovi otřes se, co sype zlaté dukáty? Ale teď už klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.