Petr Voldán: Sečteno a podtrženo (skoro)

Sečteno a podtrženo za tento rok sice ještě nemáme, ale autor poslední letošní páteční glosy Petr Voldán už tento slogan jako titulek používá. Takže si poslechněte, jak mu ty zvláštní  předsilvestrovské počty vycházejí.

Je už pravidlem, že před koncem roku si tak trochu obrazně dáváme na misky vah na jednu stranu, co se nám povedlo, kdežto na druhou přihazujeme, byť neradi, co zrovna nevyšlo. Nemám moc rád výraz bilancování, trochu mi to připomíná balancování, ale to je asi subjektivní. Každý si to musí srovnat sám.

Faktem je, ať to zní jak chce čítankově koženě, že když si člověk neumí udělat ani malou inventuru a pak se zamyslet, proč něco vyšlo a cosi zase nedopadlo, nemá moc šanci se pohnout dál. 

Leccos o nás napovídají například i “péefky”, které křižují republiku především prostřednictvím počítačových sítí a “esemesek”. I když prý už se zase trošku probouzí zájem o papírová vánoční i novoroční přání.

Až čas ale ukáže, jestli je to jen součást citelné “retrovlny” a nebo třeba příznak přesycení elektronickým neosobním světem. Druhá varianta by mě potěšila víc, protože mívám s papírovým přáním pocit, že člověk tomu druhém stojí za chvilku času i nějakou tu korunu za známku.

02796222.jpeg

Rozhodně je to větší pocta, než se ocitat například u nejbližších příbuzných v rozsáhlém rozdělovníku hromadných “e-mailových” přání, z lenivosti, pohodlnosti a řekl bych i špetky pohrdání kopírovaných.

A mnohokrát i opakovaně přeposílaných mezi internetovou a mobilovou, vzájemně se ani neznající komunitou. Pochopitelně přání osobitě vytvořená nebo nucená různými osobními důvody pro podobnou cestu komunikace jsou něco úplně jiného...

Často i ve svých glosách žehrám na to, jak se k sobě mnohdy chováme, jak chybí slušnost a respekt. Ale to neznamená, že patřím do dost obsáhlé množiny - sčítáme a odčítáme dnes přece - tedy do množiny lidí stále jen brblajících a pesimisticky bručících ohledně všeho kolem nás.

A jsem rád, že zastávám postoj životních optimistů, věřících, že na misce vah, tedy v kolonce plusů tohoto roku, je nám podobných pořád víc než kritiků s blbou náladou a nevraživostí ve štítu. Pokud tomu tak je, sečteno a podtrženo můžeme směle vstoupit do oslav konce roku. Příjemný víkend a úspěšný i šťastný ten příští!

autor: pvo
Spustit audio