Petr Voldán: Pozor na trendy

Lákadlo být tzv. "trendy" je nakažlivé. Čas předvánoční je v tomto směru výborným podhoubím pro takové tlaky a marketing s nimi umí šikovně nakládat. Autor pondělní glosy Petr Voldán ale varuje, na trendy pozor:

Kdo by nechtěl držet krok třeba s módou, s technickým pokrokem. Ale být trendy skrývá velké nebezpečí. Člověk to musí ukormidlovat, aby nepřestal být sám sebou, osobností, originálem. Když všichni podlehneme volání být ve všem trendy - budeme jako ostatní. A navíc, ve všem stejně nikdy trendy být asi nestihneme.

Zrovna teď bych měl podle trendy tlaku nechat v krabici vánoční ozdoby a uhánět do obchodu. Protože letos jsou - podle našeptavačů - trendy bílé, zelené a fialové dekorace a pokud jde o ozdoby na stromeček tak koule a prosím vás stříbrné. S těmi vašimi tradičními a oblíbenými, které vám něco říkají a ke kterým máte vztah byste u trendy návštěv nemuseli pochodit. Tak si zvažte, jestli chcete zaostává za trendem nebo naskočit do expresu, ovládaného markentingovými šíbry. A že ten se řítí nezadržitelným tempem. Co na tom, že podle jiných zdrojů by ty dekorace měly být dočista odlišně barevné.

Předvánoční nákupy

Ono totiž vždycky jde o to, kdo nám to ten jedině správný trend chce nakukat
Řečeno polopatě, kdo za koho kope a tím mu nahrává, aby nás ulovil. A tak mlynáři aktuálně doporučují na pečení vánočního cukroví speciální mouku, kdežto prodavači ořechů argumentují příklady nepečeného cukroví zase ve svůj prospěch. Všichni se ale zaklínají těmi trendy. Trendy musí být koupena, takže vybourejte tu svoji, ale pozor, za rok budou trendy určitě jiné. Podobně časopisy, spojené s moderní technikou za hvězdy letošních vánočních nákupů označují chytré přístroje - dálkově ovládané pračky a podobné vymoženosti. Jo a to byste neměli zapomenout ani na virtuální brýle, jsou také trendy. Osobně se ale domnívám, že virtuálního světa, poměrně dost vzdáleného od skutečného, máme i díky marketingu a médiím kolem sebe dost.

A tak zůstanu u zvyků a v klidu promyšlených dárků, pochopitelně některých i jdoucích s dobou. Nevím, jak vy, ale já vánoce nemusím mít trendy, hlavně aby byly klidné a příjemné. Trendem je totiž podle mého přemýšlet a neskákat každému hned na špek. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.