Petr Voldán: Normálnost na Oscara není

Nejprestižnější filmové ceny, Ceny americké filmové akademie jsou rozdány. Osmaosmdesátý ročník slavnostní události sledovaly miliony diváků, opět se kolem něj točily miliony dolarů, jako vždycky vyvolal vášnivé debaty. Mezi jinými zazněl i názor, že v poslední době je mezi oscarovými filmy málo těch, které ukazují běžný život. A právě tato myšlenka zaujala autora pondělních glos Petra Voldána:

Už se ví, kdo získal filmové Oscary. Hvězdná noc se rozpouští v dalším, takzvaně normálním dni. Co to ale je ten normál. Už jen seznam hlavních favoritů v kategorii filmů, které soupeřily o vysněné slavné sošky, leccos napovídal. Stačilo si přečíst titulky - Šílený MAX: Zběsilá cesta, Marťan, Zmrtvýchvstání a je jasné, že tady asi hledat normálnost nebudeme. Přidejte si téma války, byť studené a obrázek našeho světa, přetvořený do údajně nejlepších filmů tak nějak přehlíží běžný, normální život. Který ovšem, jak všichni sami víme, vůbec nepostrádá dramatické, vzrušující chvíle a události.
Je to trochu s filmovými favority jako už po léta s cenami za nejlepší fotografie nebo i titulními zprávami médií. Normálnost je považovaná za neatraktivní, tudíž nezajímavou a tak zároveň i neprodejnou. V tom je asi onen hlavní háček. Jsme opravdu tak pokřivení, abychom si nedokázali představit například film nebo mediální informaci bez nutné dávky šílenosti, fikce a mystifikace, bez témat často na hony vzdálených od takzvaného normálního světa?
A nebo nám to jen někdo pořád cpe až pod nos, zadírá pod kůži, až nakonec víc a víc lidí ztrácí soudnost a normální pohled na život kolem sebe? Či snad neumíme jinak žít každodenní realitu než jen s pomocí berliček vymyšleného, umělého světa? Bez útěků k němu? Pořád se nemůžu zbavit dojmu, že za tím je ve velké míře kšeft a manipulace. I v jeho zájmu.
S trochou atraktivity a přitažlivosti podávat divákům, posluchačům a čtenářům ten běžný, obyčejný život je mnohem těžší, než fabulovat neskutečné fantazie, mnohdy za vlasy přitažené. Jen málo lidí to umí a po nemnoha se to chce. Škoda. Život přece není černobílý, je barevný a někdy tak zběsile bláznivý, že by to ani filmoví tvůrci nevymysleli. I kdyby jim Oscary slibovali. Ale teď už zajímavé, byť zdánlivě běžné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio