Petr Voldán: Nesnesitelná lehkost oblbnutí

Hrátky s čísly a procenty, to je jedna ze zbraní, kterými na nás útočí reklama. Reálnost všech těch údajů je sice diskutabilní, ale asi stále zabírají, soudí autor pravidelné páteční glosy Petr Voldán. Titulek, který zvolil pro příští dvě a půl minuty je výmluvný – „Nesnesitelná lehkost oblbnutí“:

Moc, skutečně moc mám rád pohádkové reklamy. Tedy přesněji ty pohádkově pomáhající vylepšit cokoli v našem životě. A upřímně se u nich bavím. Třeba ty, které cílí na ženy, toužící vlastnit omračující řasy. Podobné těm, kterými oslňují filmové hvězdy, jak reklamy neopomínají připomenout v argumentech, že je s naprosto ojedinělým úspěchem používají kdejaká filmová studia nebo jejich maskérky. Jedním ze zásadních argumentů jsou procenta či násobky. Nedalo mi to a když jsem zahlédl reklamu, že jeden podobný zázrak prodlouží dámám řasy o 180 procent, začal jsem počítat. Kalkulačka mi při vědomí, že lidská řasa má být průměrně dlouhá až jeden centimetr, pomohla. I když jsem se držel při zemi a vzal za výchozí průměr řasy jen 7 milimetrů, vyšlo mi, že po onom bezkonkurenčním zásahu zázračnou řasenkou by krasavici krášlily smetáčky dlouhé bezmála dva centimetry. No potěš pánbů, kdo to chce mít i kdyby to měla být pravda. O čemž pochybuju.
Zázraků je na dosah mnohem, mnohem víc. Třeba hubnout s jakýmsi preparátem můžete 4x rychleji. Takže když pohybem a úpravou jídelníčku uberete za týden poctivé kilo, tak čáry máry preparát vám ho z bříška má umáznout asi tak za den a půl. Nekupte to. A co teprve kartáček na očistu obličeje – opět trhák pro ženy. Nejmenovaný motorový má pleť očistit 6x účinněji, než ruční namáhavá práce. Tady jsem ale byl v koncích, jak měřit – pokud je žena spokojená s očistou pleti coby výsledkem ručních prací, pak si šestinásobnou účinnost představuju – s prominutím – snad jako ošmirglování do krve.
Hrátky s procenty a čísly jsou opravdu zábavné a asi nepřestanu. Zrovna vymýšlím, jak budu testovat rukavice, když nabízejí druh, který je 5x odolnější. A co teprve procenta lesku vlasů, sytosti barev a další neodolatelné nabídky. Ale vážně, je jeden způsob, který zaručuje stoprocentní výsledek – nepropadnout pofidérnímu vábení a nenechat se oblbnout. A teď už příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.