Petr Voldán: Líté spory o lithium

Veřejnost zaměstnávají čas od času silnější nebo naopak zase obyčejnější a méně zajímavé kauzy. Teď všudypřítomné máslo střídá poněkud tajemnější lithium. Téma také dnešní pravidelné glosy Petra Voldána s titulkem “Líté spory o lithium”:

Je to na baterky - uslyšíte možná odpověď na otázku, k čemu je vlastně dobré lithium. Tato hláška se sice používá také v případech, kdy chceme něco ohodnotit jako “že to je k ničemu, že to za moc nestojí”, ale v případě velmi lehkého alkalického kovu lithium je to jinak. Jednak stojí lithium samo o sobě dost, aktuálně je poměrně drahé a potom - zjednodušeně řečeno, je fakt na baterky. Přesněji se skutečně - kromě jiného - používá i k výrobě baterií.

Jenomže k ničemu - tedy ve smyslu “na baterky” mi připadají současné spory o lithium

Krušnohorské zásoby lithia jsou oblíbeným klubkem, které po svém - podle svých záměrů a cílů, rozplétá celá politická scéna. Jenže v tomhle zašmodrchaném klubku je tolik uzlů a uzlíků, že ho rozmotat není snadné. Kolem lithia navíc létají až astronomická čísla jak o možných zásobách, tak o jejich případné ceně nebo o hodnotě po zpracování suroviny. Nebo je naopak jeho budoucí potřeba i cena zpochybňována. Vzájemná obvinění, kdo co a čím způsobil kolem tajemného memoranda o těžbě lithia jsou ostrá, ale člověk z nich nic racionálního a věrohodného nezjistí.

Baterie

Fakta - jsou li tu nějaká spolehlivá - se míchají s emocemi, polopravdami, domněnkami, prostě jak se komu hodí, aby ovlivnil veřejné mínění.

A tak si myslím, že je stejně nejpodstatnější se dozvědět, co skutečně ono diskutované a narychlo podepsané memorandum ohledně lithia znamená, k čemu stát zavazuje nebo co mu umožňuje a jestli skrývá potenciál pro další spory či soudy nebo arbitráže v případně změn. To by snad neměl být z hlediska práva a pravidel pro podobné dokumenty problém veřejnosti sdělit. Pokud ne, pak asi máme pravidla poněkud podivná. Jinak mne popravdě další líté spory o lithium přestávají zajímat a se záměrně vyostřenou kauzou ať si politici vystačí sami. A teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio