Petr Voldán: Legendární jistoty

S označením, že je něco či někdo legendární, se někdy skoro plýtvá. Podle autora dnešní glosy Petra Voldána jsou ale například mezi osobnostmi sportu některé Legendární jistoty.

V posledních dnech bylo možné - i přes volební smršť - zaznamenat hned dvě události, spojené se skutečnými legendami, konkrétně sportu. Jsem přesvědčen, že by neměly zapadnout v neutuchajících politických diskusích a ozvěnách rozdmýchaných vášní.

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o dva poněkud rozdílné příběhy. Jenže podle mého je to jen zdání... V jednom legendární tenisový gentleman Roger Federer pokořil další metu - získal dvacátý grandslamový titul, když vyhrál už šesté mistrovství Austrálie. V šestatřiceti letech.

Druhý příběh píše legenda hokejová. Nejen naše, bez nadsázky i světová - Jaromír Jágr. Ten se ale vrátil předčasně ze zámoří, ukončil angažmá v týmu Calgary z NHL. A možná už ho zítra spatří diváci utkání Kladna a Benátek nad Jizerou. Což je jen druhá nejvyšší domácí soutěž.

Kdo by snad chtěl ohrnovat nos, jaké že stejné příběhy a jak můžu srovnávat přestup z nejslavnější hokejové soutěže do české první ligy se ziskem jednoho z nejprestižnějších tenisových titulů a potvrzením místa na výsluní světového tenisu, měl by rychle zabrzdit.

Roger Federer na Staroměstském náměstí

Příběhy Rogera Federera a Jaromíra Jágra jsou si podobné víc, než by se na první pohled zdálo. A stejně poučné. Oba jsou špičkami nejen svých sportů, ale sportu jako takového. Tenis i hokej proslavili, sportu dávali a stále dávají všechno.

To co chybí mnoha jiným, aby se jim dokázali jen přiblížit. Dřinu, poctivou přípravu bez ohledu na Federerových šestatřicet respektive Jágrových zanedlouho šestačtyřicet let. A řekl bych i jistou pokoru, možná bych dodal sympatickou člověčinu.

Tenisový velikán nezastírá rozhodující názor manželky na setrvání ve vrcholovém sportu a nestydí se za slzy štěstí při výhře. A hokejový vzor kluků i hráčů u nás, v NHL i jinde na světě se nerozpakuje vrátit tam, kde začínal. S cílem pomoci Kladnu zpátky mezi extra třídu. Nic na tom nemění, že je i majitelem klubu.

Klobouk dolů před oběma skutečnými legendami. Kéž by bylo víc takových legendárních jistot - nejen ve sportu. A teď už klidný pátek i celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.