Petr Voldán: Kopírování doporučeno

Okopírovat dobrý nápad nebo se jím nechat inspirovat může být někdy - na rozdíl od takové praxe například při pokoutném vykrádání textů - prospěšné. Často se lze přiučit i při cestách za hranice. Byť to někdy může vypadat na první pohled i trochu bláznivě. Víc na toto téma už ale v dnešní glose Petra Voldána.

Není tajemstvím, že se nejen evropské, ale i světové regiony už skoro perou o přízeň turistů. Rovnici - turista, rovná se přísun peněz a pracovní místa - rozumí asi každý. Je dobře, že i u nás tato nikoli matematická, ale životní gramotnost roste.

Přibývají infocentra s propagačními tisky, mapky cyklotras. A mnohem častěji jsou k vidění třeba i nové stopy pro běžkaře, včetně vesnic a městeček zatím na sportovních mapách neznámých. Pořád ovšem zbývá dost prostoru pro nápadité nadšence. Uvědomil jsem si to nedávno ve francouzském Savojsku a přitom si oživil i vzpomínku na zajímavý nápad z Finska.

Tak popořádku. O posedlosti Finů saunami a saunováním se ví po celém světě a seveřané zaseli tuto vášeň snad do všech jeho koutů. Že jsou ale schopni nabídnout atrakce chtivým turistům saunu i v přizpůsobené kabině lanovky a dopřejí jim tuto kratochvíli během jízdy na vrcholek hory, bylo pro mě nejen překvapením. Také důkazem, že i na první pohled ztřeštěná myšlenka nemusí být na odpis, když se dotáhne do životaschopného konce. A atrakce, kterou jen tak někde nemají, přitahuje mnohé milovníky turistických originalit na sever Finska.

Fondue

Právě tento příklad nadmíru kreativního myšlení jsem si oživil ve francouzských Savojských Alpách. Tam jedno z turistických horských středisek zase nabízí večerní jízdy lanovkou s ochutnávkou tradičního sýrového fondue. I s osvětlenou trasou lanovky, hřejivými dekami v kabinách, s přizpůsobeným stolečkem uprostřed, ale hlavně se vřelým, táhnoucím se sýrem a dalšími ingrediencemi tradiční savojské speciality. Nad svahy se dvěma metry sněhu zážitek vpravdě ojedinělý.

Když přidám i neobyčejně silný patriotismus, projevující se masivní propagací a preferencí savojských potravin, doplněno ještě na každém kroku letáčky s regionálními recepty, hned je to případ, kdy říkám - kopírování kreativity nejen povoleno, ale myslím spíš doporučeno. Ale teď už příjemný pátek i celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.