Petr Voldán: Kolik je A mínus B

Možná jste zahlédli docela optimistické titulky, hlásající, že jsme patnáctou nejbohatší zemí Evropské unie. Z osmadvacítky členských států solidní pozice. Jenomže, jak soudí autor dnešní pravidelné glosy Petr Voldán, titulky říkají jen „A“ a zapomínají dodat také informaci „B“. Proto se ptá – jak to je s tím naším bohatstvím , kolik je tedy A mínus B?

Když Evropský statistický úřad Eurostat porovnal hrubý domácí produkt na jednoho obyvatele, skutečně jsme lepší a v tomto porovnání i bohatší než dva ze starších členů unie a také než ostatní země bývalého východního bloku. Trošku jinak už to člověk vnímá, když se od optimistického titulku o bohatství, který označme například jako údaj A mrkneme, které že dva historicky starší členy unie jsme předstihli. Že máme HDP na hlavu lepší než Portugalsko a Řecko zase není až taková sláva, když víme, v jakých ekonomických turbulencích na pokraji zkázy se Řecko potácí a jak na tom zrovna nejlépe není ani ekonomika Portugalska.
To už s námi ty optimistické titulky trochu manipulují. Řekněme, že možná chtěla média, spokojující se v hlavní informaci jen s vyřčením A naladit dobrou náladu v našich myslích. Ale jako mince mívají dvě strany, je tu ještě to B. Což je porovnání, které halasné dohánění Západu rozmělňuje na víc drobných. Mimochodem, Řecko už jsme předběhli v HDP před pěti lety a Španělům jsme dávali na frak hned při vstupu do unie, tak jaképak dohánění. Co víc – když se porovná jen hrubý domácí produkt na obyvatele, pak neříkáme, jaký je podíl šedé ekonomiky, neplacené domácí práce nebo také jaká je skutečná spotřeba jednotlivců. Tedy jak jeden každý využíváme onoho v uvozovkách „zbohatnutí“ ekonomiky státu při nákupech zboží, ve službách a podobně.
Zkrátka jestli se nám řekněme bohatěji také žije. Jenže to už nás veličina B odkazuje v unijních tabulkách až na dvacáté místo. Přeskakují nás nejen Řekové, ale také jiní unijní trpaslíci – Kypr, Malta nebo Litva a rovněž naši sousedé Slováci. Takže pokud budu chtít odpovědět na otázku kolik je A mínus B, není to prostě ta patnáctá příčka mezi unijními boháči. Ale netraťme optimismus, každopádně se prý lepšíme. A teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.