Petr Voldán: Kolem dokola okolo kola

Debaty kolem toho, jestli povolit cyklistům nějaké to pivo, než usednou za řidítka, sice na čas utichly, ale téma nezmizelo a brzy se zase vrátí. Ze svého úhlu pohledu se proto kauze v pravidelné pondělní glose věnuje i Petr Voldán. Už název jí dal opět trochu netradiční - skoro jazykolamem "Kolem dokola okolo kola":

Kol kolem stánků s občerstvením, hospůdek a restaurací parkovalo o uplynulém víkendu habaděj. Bylo teplo a tak i za řidítky žíznivo. Není tajemstvím, že vyschlé hrdlo cyklistů nesvlažují jen nealko nápoje. Oblíbené je pivo nebo leckde víno. A to už nemluvím o lidech, nepatřících mezi cyklistické nadšence kterým kolo slouží jen jako přibližovadlo k nejbližší občerstvovně. U těchto svátečních cyklistů bývá mnohdy čárek na tácku s pivem nebo skleniček či dokonce štamprlí víc než dost.
A o to jde - kolik ano a kolik už ne, když cyklistům detektorem alkoholu proměníme půllitry, sklenky a panáky na promile. Zastánci tolerance pití za řidítky přišli totiž rovnou s těžším kalibrem. Prý proč nekličkovat cyklostezkami, po chodníku nebo po vsi rovnou s osmi desetinami promile alkoholu - v krvi - i v hlavě. A je jedno, jestli to u někoho obnáší tři nebo u statnějších jedinců čtyři i pět piv nebo skoro láhev vína.
Jde mi o blahosklonně naladěnými poslanci a senátory navrhovanou hranici. Okolní svět to totiž v drtivé většině vidí trochu jinak. Takhle rozjařené cyklisty tolerují snad jen dva - tři evropské státy, většina se přiklání k půl promile nebo méně. Ano, extrémistů s přesvědčením, že kdo pije alkohol nemá řídit ani kolo je taky minimum, včetně nás.
Ale proč rovnou návrh snad maxima možného, když máme spočítáno, že třeba deset procent lidí, kteří zaviní smrtelnou nehodu, je pod vlivem alkoholu. A argument místopředsedy senátu pana Škromacha, že cyklisté jsou v osmdesáti procentech účastníky dopravních nehod až s hladinkou jednoho a půl promile a víc už vůbec nechápu. Není vyzkoušené hořkou praxí, že s množstvím alkoholu ubývá soudnosti a sebekontroly? Jenže my jsme zastánci cest ode zdi ke zdi - buď nula nebo moc, rozumná hranice se nám zdá ve všem nějak "měkkosrdcatá". Tolik tedy na téma kolem dokola okolo kola a teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio