Petr Voldán: Když se nedaří, jak se dařit má

Když se nám něco nevede, pochopitelně hledáme důvody proč. Téma jistě zajímavé a tak si poslechněme, co na to Petr Voldán ve své pravidelné pondělní glose. Tentokrát s titulkem „Když se nedaří, jak se dařit má“:

Podle písničky – když se podaří, co se dařit má – je přece krásně na světě. Což o to, ten pocit asi všichni dobře známe, když je slunce jako ze zlata. Jenomže někdy to zkrátka všechno jak ze zlata není, občas slunce zakryjí mraky. Co tedy, když se nedaří, jak se dařit má. Pár příkladů z víkendu by tu po ruce bylo. Třeba našim fotbalistům se v generálce na mistrovství ve Francii opravdu zrovna nevedlo. Což o to, prohra v přípravě nic moc neznamená, od toho to příprava je. A že nejedeme na evropský šampionát v euforii poslední výhry nás může držet v realitě.
Co je ale zajímavější, s čím také na soupeření o evropské prvenství fotbalistů jedeme, to je skoro tradiční přístup. Trenér si posteskne, že nám nemuseli vyloučit hráče za faul, když to byla ta příprava. S tím bych se ale mezi evropské reprezentace moc netlačil. V tom to asi nebude, ani na mistrovství nám nemusí sudí zrovna držet palce. A jestli to faul byl, tak proč si stěžovat nebo chtít mhouřit shovívavě oči? Tudy cesty z momentů, když se nedaří, jak se dařit má, zjevně nevedou.
Lepší a letitou praxí vyzkoušeným receptem je začínat hledat cestu ven z potíží nejdřív u sebe. Nedělal to ani v dalším sportovním klání víkendu tenista Andy Murray. Brit se v zápase, kdy se mu nedařilo, zlobil na všechno možné, včetně pojízdné kamery nad kurtem. I když ta tam jezdila po celé tenisové French Open. Inu, emoce jsou hodně silný soupeř klidu a rozumu. A špatný rádce na cestách k situacím, kdy se daří, co se dařit má. Asi všichni to víme a stejně asi všichni občas děláme stejnou chybu. A tak se nám ta období střídají – kdy se daří a nedaří, jak se dařit má. Ať se vám tedy spíš daří nejen v den plný šestek – ale i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.